Kisbolygót neveztek el a 19 éves magyar feltalálóról

Fotó: Hevesi Donát / Hevesi Donát

-

A nemzetközi fiatal feltalálók versenyén kategóriájában második helyezést ért el Hegyesi Donát, aki pókerrobotjával repült ki Los Angelesbe, az Intel innovációs versenyére. A verseny kemény volt, akadt olyan kihívója, aki a haladó autók által keltett szélből nyert elektromos áramot. A 19 éves Donát mégis lekörözött majdnem mindenkit, nevét a csillagokba írták. Villáminterjút készítettünk az élményei kapcsán.


Négy éve nem volt ilyen jó magyar eredmény, hogy az Intel ISEF versenyén, az adott kategóriában másodikok lettünk volna - mesélte Donát a VS-nek.  A debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákját nagyjából húsz zsűritag látogatta meg a verseny alatt, nekik kellett bizonyítani, de nem volt probléma. „Egy kivételével általában jól mentek a zsűrizések, hamar megtaláltuk a közös hangot” - mondta Donát. A verseny kemény volt, Donát szerint felülmúlta az európai seljtező színvonalát. A 17 kategória több ezer indulója közül Dontának nagyjából 15 másik projektet sikerült megismernie. Ezek között voltak fiatalok által kifejlesztett gyógyszerek, öntanuló programok, de olyan is, ami elektromos energiát nyert ki a haladó autók által keltett szélből. A pókerrobot nagy sikert aratott, a fiú 1500 dollár pénzjutalmat kapott. Még ennél is nagyobb dicsőség, hogy az MIT jóvoltából elneveztek Donátról egy kisbolygót. A hagyomány tíz éve tart, a debreceni diák az ötödik magyar középiskolás, aki ilyen ajándékot kapott.


Milyen tapasztalatokkal értél haza a versenyről? Los Angelesben volt egy nagyon megható előadás a megnyitó ünnepségen. A Not Impossible cég alapítója mondta el, hogyan indult el a vállalata. A vállalkozás alapvetően beteg, lebénult embereknek segít különböző, kifejezetten nekik készített eszközökkel, boldogulni. A tanulság benne van a cég nevében: semmi sem lehetetlen, merni kell nagyot álmodni. Öt évvel ezelőtt teljesen hétköznapi 14 évesnek számítottam, aki semmiből sem volt kifejezetten jó. A gimnáziumba való bekerülésem sem volt biztos. Aztán 3-4 éve elkezdtem foglalkozni az elektronikával, 2 évvel ezelőtt pedig egy nagyot gondolva létrehoztam egy komplex gépet, amely tud gondolkozni, mozog, képfelismerést használ, és így összességében pókerezik is. Egy évvel ezelőtt még mindig csak 1-2 kisebb hazai versenyeredményem volt. Negyedik-ötödik helyezéseket értem csak el. Ennél a pontnál kellett a kitartás, hogy bár még nincs eredménye még a munkámnak, a későbbiekben elérek vele valamit. A 19 év alattiaknak szóló szabadfogású számítógépes versenyen azért szép eredményeket értél el... Igen, itt három egymást követő évben lettem díjazott, itt értem el az első sikeremet, ez volt az ugródeszka. De azért az Intel ISEF és a C3 ég és föld. Az utóbbin nagy előnyt élveznek a művészi projektek, ami egy kicsit elszomorít. A díjazottak fele, vagy több mint a fele valamilyen művészi alkotás, ami a számítógéphez köthető. A világversenyen azonban művészi projektek, animációs filmek, videók nem voltak, csak rendkívül magas és ötletes műszaki megoldások. A színvonal is különböző a kettő esetében, bár nem is várható el, hogy azonos legyen. Viszont nem panaszkodnék a magyar megmérettetésre, mert tudtam tanulni a tavalyi itthoni szereplésemből, üzembiztosabbá tettem azóta a robotot, egy kisebb öntanuló részt programoztam még bele, és a bemutatómat is látványosabbra csiszoltam. Most pedig, hogy második lettem Amerikában, tényleg én is úgy gondolom, hogy a nagyot álmodás, a kitartás és a szorgalom meghozza a gyümölcsét. Mihez fogsz kezdeni a pénzjutalommal? Most a következő pár napban szeretnék egy kicsit pihenni, nagyon kimerítő volt az előző hét, a repülés és a kilenc órás időeltolódás. A jutalmat elteszem, és valószínűleg vagy a robotba vagy egy másik projektbe fogom fektetni, de az elkövetkező 1-1,5 hónapban nem tervezek dolgozni. Még 4 szóbeli érettségi előttem áll, most azokra kell koncentrálni. Donáttal a verseny előtt készült interjúnkat is elolvashatja.