Kisboltokban óvatosan fizessünk húszezressel!

Fotó: MNB

-

Az év végéig lehet fizetni a régi húszezer forintossal, a boltok többsége tud is erről.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 31-ig meghosszabbította a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintosok bevonásának határnapját, így a régi címletekkel ez év végéig lehet fizetni. A jegybank közleménye szerint törekszik felhívni a változásra a lakosság figyelmét, ennek ellenére lehetnek olyan kiskereskedelmi egységek, amelyekhez nem jutott el a bevonási határnap meghosszabbításáról szóló információ.

A forgalomban levő bankjegyeket érintő minden lényeges és aktuális információ a jegybank honlapjának „Bankjegy és Érme” oldalán érhető el. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta: a boltosok tisztában vannak a szabályozással és azzal, hogy a régi 20 ezer forintos címletek további egy évig, ez év végéig törvényes fizetőeszközként használhatók a vásárlások során a kiskereskedelmi forgalomban. Hozzátette: a szövetséghez ezzel kapcsolatos panasz nem érkezett. Akadhat olyan kisebb üzlet, ahol esetleg nem értesültek a határidő meghosszabbításáról – tette hozzá.


Ez a nyerő, de a régi is jó még


A régi bankjegyek 2017-et követően sem veszítik majd el értéküket: 2018. január elsejétől a hitelintézetek, a posta és a takarékszövetkezetek még 3 évig, az MNB pedig még 20 évig cseréli térítésmentesen újra a régi bankjegyeket.