Kisajátítja Hitler szülőházát az osztrák kormány

Fotó: Picasa

-

Ausztriában attól tartanak, hogy neonácik emlékhelyévé válik a jelenleg üresen állóépület. Ezért inkább törvényt módosítanak, hogy állami tulajdonba kerüljön.


Az osztrák belügyminisztérium úgy döntött, hogy kisajátítja, vagyis állami tulajdonba veszi a felső-ausztriai Braunau am Inn központjában álló házat, amelyben Adolf Hitler, a későbbi náci vezér született 1889. április 20-án. A kormány ugyanis úgy véli, ez az egyetlen megoldás, ha meg akarják akadályozni, hogy az épület a fasiszta szimpatizánsok központja, egyfajta zarándokhelye legyen – nyilatkozta egy szóvivő az osztrák sajtónak.

Az épületet a nácik 1938-ban emlékhellyé nyilvánították. A második világháború után semmilyen jelzés nem utalt rá, hogy milyen jelentősége van az épületnek, csak egy kő állt mellette, amelyre azt írták: „A békének, szabadságnak és demokráciának. Soha többé fasizmust! Halottak milliói figyelmeztetnek”. A házat 1977 óta birtokolja a jelenlegi tulajdonos, Gerlinde Pommer családja, és sokáig bérbe adták az állanak, hogy fogyatékosok otthonaként működjön. Az utóbbi években viszont üresen állt. A kormány egyelőre azon dolgozik, hogyan teremthetné meg a törvényi hátterét a kisajátításnak.