Kis értékű lopás miatt volt házkutatás Újkígyóson a nyáron

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Nem kezdeményezték Simonka mentelmi jogának felfüggesztését.


Egyetlen házkutatást tartott a Békés megyei rendőrség nyáron Újkígyóson, azt is kis értékű lopás gyanúja miatt – tájékoztatta lapunkat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség közölte a VS.hu-val, hogy a békési településen nem tartott és nem rendelt el házkutatást. Az Index azt írta: a nyáron házkutatást tartottak a fideszes Simonka György újkígyósi házában és felesége szüleinek ingatlanában is.

Simonka közleményben tagadta az információt. Azt írta, hogy „nem tartottak házkutatást az újkígyósi ingatlanomban, az ezzel ellentétes híresztelések valótlanságot állítanak”. Simonka idei, vagyis a 2016. január elsejei állapotokat tükröző parlamenti vagyonbevallásában nem szerepel olyan lakóingatlan, amely a tulajdonában lenne – sem Újkígyóson, sem a szomszédos településeken. Simonkát 2006-ban megválasztották Pusztaottlaka polgármesterének, ahol gyermekkora óta élt, vagyonnyilatkozatát is itt töltötte ki. Lakóingatlannal, házzal, lakással azonban ezen a településen sem rendelkezik. Rokonai valóban élnek Újkígyóson – ám házkutatás náluk sem volt a nyár folyamán.

Nyomozati jogkörrel rendelkező szervektől származó hivatalos és nem hivatalos információk alapján úgy tűnik: Simonkával szemben nem folytatnak nyomozást, és nem végeztek hozzá köthető, újkígyósi ingatlanban házkutatást. Ezt azért sem tehették volna meg, mert az országgyűlési képviselőt védi mentelmi joga. Nyomozni ellene is csak abban az esetben lehet, ha a parlament – mint tette legutóbb Mengyi Roland ügyében – felfüggeszti a mentelmi jogot. Ez azonban nem történt meg, és nem is kezdeményezték – írja a Magyar Nemzet.

Frissítés: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal „illetékes bűnügyi igazgatóságának pénzügyi nyomozói nem tartottak házkutatást” a nyár folyamán Újkígyóson.