Kirúgtak két mentőst, mert bírálták az új lélegeztető módszert

-

Az ÁNTSZ vizsgálja a mentőszolgálat eljárásrendjét, amellyel kötelezően előírják a mesterséges légútbiztosítás (RSI) alkalmazását, tudta meg a Népszabadság. Két mentőst időközben elbocsátottak, mert az országos tisztifőorvosnak levélben is jelezték aggályaikat a nem bizonyosan veszélytelen RSI-vel kapcsolatban.


A Népszabadság júliusban írt arról egy szakértői jelentésre hivatkozva, hogy a mentők által használt új légút-biztosítási technika több beteg halálához is hozzájárulhatott. Az Országos Mentőszolgálat, amely szerint a módszer teljesen biztonságos, azóta sem válaszolt a lap kérdéseire, viszont elbocsátottak a módszert már régóta szakmai kritikával illető mentőorvosok közül kettőt, akik munkaügyi bírósághoz fordulnak.

A rendkívüli felmentésük indoka egyebek mellett az volt, hogy levelet írtak az országos tiszti főorvosnak, amelyben jelezték jogi és orvosszakmai aggályaikat. Az ÁNTSZ a levél nyomán vizsgálatot indított.

Az RSI lényege, hogy a mentősök izomlazítóval leállítják a beteg saját légzését, így könnyebb a légútbiztosításhoz szolgáló tubust a beteg légcsövébe helyezni. Nyolc esetben viszont leállt a betegek keringése, és öt beteget nem is sikerült újraéleszteni, vagyis az izomlazító szerek alkalmazása hozzájárulhatott a halálukhoz.

A gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos aggályokat már a szaktárca is oszthatja a Népszabadság szerint, legalábbis erre utal, hogy a nyár közepén saját honlapján szakmai vitára bocsátotta a „problémás gyógyszerhasználatot” formailag rendező módosító csomagot.

Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke is azt mondta a Népszabadságnak, hogy a szakmai kollégium által támogatott mesterséges légútbiztosítás (RSI) eljárásrend biztonságos, és a korábbi nem standardizált gyakorlatnál rendszerszinten eredményesebb, hasznosabb módszer.

Mentősök a Facebookon osztották meg a véleményüket, ezekből az derült ki, hogy nem minden megyében kötelező az RSI, illetve hogy a túlságosan rövid képzés után kellett megkezdeni a módszer alkalmazását, miközben a gyógyszereket a leiratok szerint kizárólag szakorvos használhatná, mentőtiszt nem.