Kirúgta az Adidas az atlétikai szövetséget a doppingügy miatt

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

A sportszergyártó világcégnek még négy évig volt érvényes szerződése. Több tízmillió dollárt bukik az IAAF.


Az Adidas hivatalosan is értesítette a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), hogy négy évvel a felek közötti szerződés lejárta előtt felbontja a támogatói szerződést – értesült a BBC.


Az Adidas 2008-ban 11 évre szóló szerződést kötött az IAAF-fel mintegy 30 millió dollár értékben – de más források ennél jóval nagyobb összeget említenek. Az elmúlt hónapok nem csituló, sőt egyre erősödő doppingbotrányai nyomán azonban most úgy döntött a cég, hogy nem kívánja tovább támogatni a szervezetet.

„Az Adidasnak egyértelmű az álláspontja a doppingellenes küzdelemben. Továbbra is szoros kapcsolatban vagyunk az IAAF-fel, hogy minél többet megtudjunk a tervezett reformokról” – áll a német sportszergyártó által kiadott közleményben.

A BBC szerint az Adidas már novemberben, a Nemzetközi Antidopping-csoport (WADA) első, az államilag támogatott orosz doppingprogramról szóló jelentése után figyelmeztette az IAAF-et, hogy számíthat egy ilyen lépésre. A cég döntése több millió dolláros veszteséget jelent az IAAF számára, akár évente 8 millió dollár is lehet.

Az Adidas egyike volt az atlétikai szövetség úgynevezett „hivatalos partnerei”-nek olyan cégek mellett, mint a Canon, a Toyota, a Seiko, a TDK, a TBS és a Mondo.