Kirúgott közalkalmazott menjen a versenyszférába

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A korábbi állami alkalmazottakat átképzés után a versenyszférában lehetne alkalmazni - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.


A portfolio.hu által megrendezett Budapest Economic Forumon tartott nyitóelőadásában Csepreghy Nándor kiemelte: idén eddig összesen 1054 milliárd forint európai uniós támogatást fizetett ki a kormány a régi és az új EU-s ciklus kötelezettségvállalásai alapján, az idei negyedik negyedévre duplázódást vár a kabinet, és így teljesül majd az ez évre tervezett 2048 milliárd forintos kifizetés.

A magyar gazdaság helyzetéről elmondta: a 2010-es kormányváltáskor 3,73 millió ember dolgozott Magyarországon, most közel közel 4,4 millióan dolgoznak, vagyis időarányosan jól áll a kormány azon vállalása, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahelyet létesít. Megjegyezte, hogy a magyar gazdaság teljesítménye, növekedése jelentősen kapcsolódik az uniós forrásokhoz, és míg az előző ciklusban a pénzfelhasználás maximalizálására törekedett a kormány, addig a 2014-2020-as időszakban a hatékony felhasználásra, a hatékony kihelyezésre helyezte a hangsúlyt.

Kiemelte: a kormány idén januárban tűzte ki azt a célt, hogy 2048 milliárd forintos uniós támogatást fizet ki ebben az évben, ebből a harmadik negyedév végéig 971 milliárd forintot kellett teljesíteni, a mostani helyzet alapján 1054 milliárd forintot utalt át eddig a kabinet, ami tartalmazza még a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklushoz tartozó áthúzódó tételeket is, és 800 milliárd forintot a 2014-2020-as ciklushoz tartozó kifizetésekből.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint Magyarország várhatóan nem ront eddigi uniós 2-es - besorolásán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nyári uniós auditjának eredménye miatt, de egy vita esetében sem lenne veszélyben a költségvetés, mivel a hiány mértékét a tagállamok követeléseivel csökkenteni kell.