Kirúgnák a MODEM vezetőjét a képlopás miatt

Fotó: MTI/MTVA / Oláh Tibor / MTI/MTVA / Oláh Tibor

-

A debreceni MODEM műtárgyraktárából eltűnt két, nagy értékű kép helytelen őrzése, és a képlopás bejelentésének késése miatt távoznia kellene az intézmény igazgatójának. A város önkormányzati képviselője szerint legalábbis a MODEM vezetősége végzetes hibákat követett el az eltűnt alkotások ügyében.


A debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatóját, Kukla Krisztiánt azért szólította fel távozásra a DISZ Kulturális és Sportegyesület képviselője, Varga Zoltán, mert két nagy értékű alkotás tűnt el a képtárból. Varga szerint óriási baklövés, hogy a MODEM vezetői a képek eltűnése után még napokig, hetekig hallgattak, maszatoltak „saját hatáskörben” a bűncselekményről, holott alapvető gyakorlat műtárgylopás esetén az azonnali médianyilvánosság biztosítása.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy a vezetők még a belső vizsgálat után sem tudják, hogyan tűntek el a képek. Varga megemlítette azt is, amelyre már korábban az Antal-Lusztig gyűjtemény (ennek darabjai voltak az eltűnt alkotások) tulajdonosa is panaszkodott: maga a hely alkalmatlan volt arra, hogy egy 3,4 milliárd forint értékű gyűjtemény kiállítótere legyen. A gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter többször szóvá tette, hogy a letétbe helyezett alkotások őrzése, kezelése nem megfelelő. A képeket egy raktárban, a többi időszaki kiállítások anyagaival, különösebb őrzés nélkül tárolták. Antal szerint pedig illő lett volna a drága festmények helyes tárolása, hiszen a 8 évvel ezelőtt 10 éves tartós letétbe helyezett műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben.

Kukla Krisztián, az intézmény igazgatója ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy a műtárgyraktárban rendszeresen nagy a forgalom, de szigorúan szabályozott a belépés, mindenkiről tudnak, aki valaha is ott járt. Az egész épületben folyamatos, kamerás megfigyelő rendszer működik. Ennek ellenére nyilván súlyos mulasztás történhetett, és az emberi tényezőt nem lehet kizárni, ezt hivatott kideríteni a rendőrségi vizsgálat.