Király Gábor elárult egy titkot a FIFA-nak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A fociválogatott negyvenéves kapusa a pályafutásáról nyilatkozott a FIFA-nak.


„Az élet 40 évesen kezdődik csak” – indítja a FIFA.com a Király Gáborról szóló cikkét, utalva arra, hogy a szombathelyi kapus a negyedik iksznél érkezett el pályafutása legnagyobb sikeréhez: a magyar válogatottal kivívta az Eb-szereplés jogát.

Magyarország 44 év után szerepel ismét Eb-n, márpedig akkor még Király Gábor, a csapat legidősebb tagja sem élt még, folytatja a FIFA. A cikk végigveszi a kapus pályafutását – amit a VS.hu is megtett a norvégok elleni sikeres pótselejtező után. Megemlítik, hogy élete formájában van, például az UEFA őt választotta a pótselejtezők legjobb kapusának.

Király nyilatkozott is a FIFA-nak, a hosszú karrierjének titkát az állandó tanulásban látja: „Már közel nyolcszáz profi meccset játszottam, de most is mindenkitől megpróbálok tanulni. A tapasztalat és fejlődési vágy alapvető fontosságú.”

A Haladás 1-ese elismeri, hogy a kapusoknak könnyebb konzerválniuk magukat, mint a mezőnyjátékosoknak, de „ez sem túl könnyű, készenlétben kell tartani a reflexeket, esni kell, sokszor a semmiből, elmerevedett izmokkal.”

Király feleleveníti, hogy tavaly 18 év után tért vissza Magyarországra, a szülővárosa csapatához, ahol elkezdett focizni ötévesen. „Még másfél évig érvényes a szerződésem, jó formában vagyok, és élvezem a futballt. De ha egyszer elveszítem a lelkesedésemet, gondolkodás nélkül befejezem a játékot” – jelentette ki Király.

Szóba került a FIFA-világranglistán betöltött 20. hely, ami rekord a magyar válogatott számára. „Figyelembe véve az elmúlt 30-40 évet, óriási dolog a mostani selejtezős szereplés. A legtöbb magyarnak ez lesz az első világversenye, amit látni fog. Számomra is fantasztikus érzés, megérte erre várni” – mondta Király. – „Az Eb-n majd történelmet írhatunk, bármi megtörténhet, például a norvégokat oda-vissza vertük, pedig előtte 34 éve nem győztük le őket.”

Király az Eb-k történetének legidősebb játékosa lehet a nyáron, ám nem gondol erre, mert addig számos dolog közbejöhet, ami megakadályozza ebben.

Végül nem maradhatott ki a legendás szürke mackóról szóló diskurzus, amelyet 1996-ban húzott fel először a kapus egy, a Haladással elért veretlenségi sorozat közben – aztán amikor a Herthával kvalifikáltak a BL-be, többé már eszébe sem jutott levenni azt.