Kipenderítenék a Barcát a spanyol bajnokságból

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

Ha Katalónia függetlenné válik, a csapatai nem indulhatnak a spanyol bajnokságban – üzente Javier Tebas, a La Liga elnöke, és Miguel Cardenal spanyol sportminiszter.


„Ha elszakad Spanyolországtól, elszakad a La Ligától is. Remélem, sosem áll elő ez az abszurd helyzet” – üzente Javier Tebas a Barcelonának a Twitteren, reagálva Katalónia függetlenségi törekvéseire.

A Spanyol Futball Liga (LFP) 53 éves elnöke mindig is fenntartotta az álláspontját, hogy amennyiben Katalónia függetlenné válik, a katalán klubok tagsága automatikusan megszűnik a spanyol bajnokságban.Hétvégén választásokat tartanak Katalóniában, az egyik központi téma a Spanyolországról való elszakadás. A Barcelona focicsapata a katalán identitás egyik sarokköve, nem véletlen a szlogen: Több mint egy klub (Més que un club). Josep Guardiola, Xavi és Gerard Piqué is támogatja a függetlenségi törekvéseket, de az erősödő identitást jelzi, hogy az elmúlt években a tradicionális gránátvörös-kék mez mellett készült piros-sárga is, elsősorban az idegenbeli meccsekre.

Tebas nem az egyetlen, aki a spanyol ligából való kipenderítéssel fenyegetőzik. Miguel Cardenal sportminiszter a Marca című lapban kijelentette: „Katalán klubok nem szerepelhetnek a La Ligában.”

„A jogi szabályozás ezt nem teszi lehetővé – tette hozzá Tebas, mondván „a spanyol sporttörvény kimondja, hogy Andorra az egyetlen másik állam, amely egy spanyol nemzeti sorozatban szerepelhet.”

A ligaelnök azért hozzátette, hogy szerinte Katalónia sosem válik le Spanyolországról. Tebas a függetlenség támogatóinak azt javasolja, „alaposan mérlegeljék, milyen következményei lehetnek egy ilyen döntésnek”, mivel szerinte a katalánok elszakadása mindenkit gyengítene, „Katalóniát ugyanúgy, mint ami megmarad Spanyolországból”.


A semleges színű, Qatar-feliratos Barca-mezben lévő argentin sztárt húzzák vissza a Roma elleni BL-meccsen


Bőven van ellenpélda

A spanyol hivatalosságok fenyegetése jogilag könnyedén alátámasztható, ugyanakkor nyilvánvalóan nélkülözi a nagyvonalúságot. Természetesen egy önálló katalán bajnokság értelmezhetetlen lenne, elvégre jelenleg a Barcelonán kívül csak a városi rivális Espanyol szerepel a spanyol élvonalban (bizarr lenne ez is: Espanyol néven a katalán bajnokságban focizni), az pedig lehetetlennek tűnik, hogy a 7,1 milliós, 32 ezer négyzetkilométeren elterülő tartomány topliga-szintű bajnokságot hozhatna össze.

Ám erre nem is volna szükség. Több példa is van Európában nem hazai bajnokságban szereplő csapatra: a Monaco a francia bajnokságban indul, Liechtenstein legjobbjai a svájciban, de a jégkorongban vagy a kézilabdában még sokkal rugalmasabbak a hasonló együttműködések, elég annyit említeni, hogy a Mol-liga is nemzetközi, ahogy a SAPA Fehérvár is részt vesz az osztrák bajnokságban, ahol szlovén és cseh ellenféllel is meccsel.

Kétségtelen, hogy a Barca kitessékelésével több bajnoki cím esne le a Real Madridnak, de – ahogy Tebas is elismeri – gyengülne a spanyol bajnokság is. Földrajzilag pedig a katalánok csatlakozhatnának akár a francia élvonalhoz is, az újgazdag PSG, Monaco, valamint a Marseille társaságába. Kérdés, ők mennyire gondolkodnak végletesen az önállóságról.