Kioperálták egy 9 éves kisfiú hereszövetét, hogy később apa lehessen

-

A 9 éves Nathan Crawfordnak operálhatatlan agydaganata van, amely terméketlenné teheti őt, ezért avatkoztak közbe az orvosok.


Nathan lesz az első angol kisfiú, akinek lefagyasztják a hereszöveteit annak reményében, hogy később lehessen gyereke – írja a BBC. A fiú kemoterápiát és sugárkezelést is kap, hogy a daganatot csökkentsék, de jelentős az esély arra, hogy a termékenységét elveszíti. Az orvosok azt remélik, ez elkerülhető, ha pár év múlva, amikor már tinédzser lesz, visszaültetik a lefagyasztott hereszövetet.


Hasonló megoldás a lányoknak segít. Korábban ebben az évben egy belga nőnek lett gyereke azután, hogy visszaültették testébe a gyerekkorában kioperált petefészekszövetet.

Nathan sebésze, John Radcliffe abban bízik, hogy ez az eljárás működik majd a fiú esetében is, 80 százalékos esélyt lát rá. A kisfiú egy félórás műtéten esett át. Mostohaapja, Jonathan Alison azt mesélte, a fiú jól viselte a beavatkozást, a műtét után két nappal már otthon ette velük a fish and chipset, és már nagyon várja a karácsonyt.