Kinyitották a külföldi urnákat - számolás és eredmény szombaton

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

Kinyitotta ki a külföldről hazaérkezett urnákat a Nemzeti Választási Irodában. Csak ellenőrzik és szétválogatják – a szavazatokat szombaton az egyéni választókerületekben számolják össze.


A külképviseleteken vagy a képviseletek által bérelt szavazóhelyiségekben azok voksolhattak, akik a választás idején nem voltak Magyarországon, például mert máshol tanulnak vagy dolgoznak; a legtöbben Londonban, Münchenben és Brüsszelben. Szavazni egyéni képviselőjelöltre és listára lehetett, és mindenkinek ott számít majd a szavazata, ahol egyébként az állandó lakóhelye van. 28 ezer 161 ember szerepelt eredetileg a névjegyzékben, és közülük 24 ezer 119 ment el végül szavazni. 16 helyen, például Iránban, az észtországi Tallinnban, vagy Kuvaitban mindenki részt vett a választáson, a legkisebb részvételi arány – 40 százalék - Pozsonyban volt. Itthon nem kellett leragasztani a szavazólapot tartalmazó borítékot, de külföldön igen – ha valaki elmulasztotta, akkor szavazata érvénytelennek minősül. Hogy mennyien voltak ilyenek, az pénteken derül ki. A választás után mindenhol lezárták az urnákat, amelyeket hazahoztak a Nemzeti Választási Irodába. Itt ma bontják őket és szétválogatják a bennük lévő borítékokat aszerint, melyik választókerülethez tartoznak. A borítékok tehát 106 különböző csomagba kerülnek, ezeket lezárják és lepecsételik. Ugyanezekbe a csomagokba kerülnek azok a borítékok is, amelyekben az átjelentkezők – a Magyarországon belül lakóhelyüktől távol szavazók – szavazatai vannak. Végül a csomagokat átadják az egyéni választókerületek képviselőinek Szombaton valamennyi választókerületbe megérkeznek a csomagok ahhoz a szavazatszámláló bizottsághoz, amelyet eredetileg ezeknek a szavazatoknak a megszámolására jelöltek ki. Ugyancsak megérkezik hozzájuk az az urna, amelyben a szavazókör itthon leadott szavazatai vannak, és amelyet addig lezárva az egyéni választókerületi választási irodában őriztek.

Ugyancsak szombaton ki is nyitják mindenhol az urnát, és összekeverik benne a háromféle szavazatot:

  • amit eredetileg ebben a szavazókörben adtak le,
  • ami a Magyarországon belül, de máshol szavazóké, és
  • ami a külföldön tartózkodóké.
A szavazatokat ezután megszámolják, tehát szombat estére már tudni lehet majd, hogy kik nyernek azokban a körzetekben, amelyekben csak pár szavazat különbség van az első és a második helyen álló jelöltek között.