Kinyírták a hackerek az Iszlám Állam YouTube-ját

-

A hacktivisták és az ISIS harca nem mentes a nagy mellélövésektől, de a dzsihádista videomegosztót tényleg sikerült eltüntetni.


Elérhetetlenné tették az Iszlám Állam videomegosztóját a terrorszervezet ellen küzdő hackerek. A twitteres panaszkodás és győzelmi jelentések szerint a dzsihádisták többször kénytelenek voltak elköltöztetni az Isdarat.tv nevű videós oldalt, és jelenleg sem érhető el. Az oldalt a Ghost Security nevű hacktivista csoport tüntette el az internetről öt napja.

Az Isdarat utolsó menedékhelye egy csak a Tor anonimizáló hálózaton belülről - azaz nagyobb szavakat használva a darknetről - elérhető szerver volt. A hálózat úgy működik, hogy az ingyen letölthető Tor klienst futtató gépek a netforgalmat több csomóponton keresztülvezetve böngésznek, így nem lehet hatékonyan lehallgatni a kommunikációt. A Tor-rendszeren belül elhelyezett szerverek pedig csak a rendszeren belülről érhetők el.


Tor: nem csak drogosok és dzsihádisták

Az anonim internetezést jellemzően a drogkereskedelemmel és törvénysértő anyagok terjesztésével kötik össze, pedig az elnyomó államokban élő aktivisták számára legalább annyira fontos, hogy a lehallgatás, megfigyelés veszélye nélkül kommunikálhassanak. A Tor fejlesztését - igaz különböző időpillanatokban - az amerikai védelmi minisztérium és az EFF internetes polgárjogi szervezet is támogatta.

A párizsi terrortámadások után nem csak az Isdarat ellen indítottak hadjáratot a hacktivisták. Az Anonymous az Iszlám Állam közösségi fiókjainak a feltörését kezdte meg, illetve őrületesen hosszú listákat állítottak össze a dzsihádista vagy annak gyanított felhasználókról. A listára azonban azzal is fel lehetett kerülni, ha az ember vitába szállt ISIS-tag twitterezőkkel vagy ha egyszerűen arab nyelven írt bármit, így az Anonymous akciójának kétes a sikere.