Kinyílott a pitypang, megírják - új híreink a Magyar Krónikáról

-

A VS.hu információi szerint 99 százalék, hogy elindul májusban a Kerényi Imre által gründolt Magyar Krónika. A részletekről csütörtökön döntenek.


Az is eldőlt, nem a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány adja ki a lapot. Kerényi Imre ezt szerette volna. Az alapítvány főigazgatója, Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő a VS.hu-nak azt mondta, az alapítvány kuratóriuma a kért összeg egy részét, 30 millió forintot ítélt meg számukra.

A kuratórium elnöke Balog Zoltán miniszter, tagjai Kövér László házelnök és Borbély Györgyné.

A pénzt nem utalják automatikusan, hiszen még nem is szerződtek. A pénz felhasználásáról költségvetési tervet is be kell nyújtani, az összeg felhasználását ellenőrzik. Azt egyelőre nem tudtuk meg, ki adja ki a lapot.


Korábban Pünkösdre ígérték a próbaszámot

A Cink közölte még január elején a levelet, amelyet Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott (egészen pontosan: a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott) és Bencsik Gábor főszerkesztő küldött a kiválasztott szerzőknek. Levelük szerint a miniszterelnök szorgalmazta az új folyóirat indítását. A lapot kordokumentumnak szánták, a szlogen „Keresd a jót”. Levelük szerint „a Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond.” A legtöbbet idézett iránymutatás: „Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom.” Nagyjából 100 nevet soroltak fel a várható írók között, de sokan nem éltek a lehetőséggel. A lapindítón megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is, aki közölte, nem lehet közpénzből indítani a lapot. A kiküldött levelet az elmondások szerint ő is szerencsétlennek ítélte. A lapindító a beszámolók szerint inkább a vitára hasonlított. Kerényi Imre a lapindító után azt mondta, abban állapodtak meg, hogy pünkösdkor egy nulladik számot jelentetnek meg, amelyben negyven oldalon keresztül lehet majd a Várkert bazárról olvasni. (A Várkert bazár egy részét a választások előtt átadták ugyan, de azóta már be is zárták. Még dolgoznak rajta.) Ha ez a kiadvány sikeres, jöhet az első hivatalos szám júliusban. Arról is beszélt, a felkért szerzők közül 85-en pozitívan reagáltak az ötletére, csak 10 százalék utasította el. Vizi E. Szilveszter volt akadémiai elnök például ír majd a lapba, szemben azzal, ami a sajtóban megjelent - mondta akkor miniszterelnöki megbízott.