Kinövesztették Van Gogh fülét

Fotó: / / /

-

Egy műalkotásról van szó, aminek a neve ráadásul Sugababe és még Noam Chomskynak is köze van a dologhoz. Németországban lehet megnézni - és a fülbe belebeszélni - július 6-ig. Mindjárt a helyére rázzuk a dolgokat.


A fület elkövető művész neve Diemut Strebe (további munkái itt) amerikai tudósok segítségével úgy döntött, neki a festő és a zseni romantikusan levágott füle kell. Ezt a sztorit tényleg mindenki ismeri, talán ezért. Talán nem. A fül tartózkodásának jelen helyszíne a ZKM Center for Art and Media Karlsruhe nevű kultúrintézmény. Oldalukon azt olvashatjuk, a híres testrészt gondos mérnöki munka segítségével tervezett porcszövetből növesztették 3D nyomtatóval - ez így elég hülyén hangzik, de segítsen, aki csinált már fület. Az alkotás pontosan megegyezik van Gogh eredeti, saját maga által növesztett fülével, erről képfeldolgozó technológia gondoskodott. A dolog élő sejtekből áll és igazi van Gogh-féle genetikai információt is tartalmaz. Testéből megfelelő anyagot Liuwe van Gogh adott, Vincent testvérének, Theónak az ük-ükunokája. Azt mondja a múzeum, ez valóban élő műalkotás. Hogy teljes legyen az élmény, van Gogh fülébe egy mikrofonon keresztül beszélni is lehet. A szavak megváltoznak, ahogy átérnek a mesterséges idegszöveten és azon a táplötyin, amiben a fül nyugszik. A hang pedig, ahogyan azt a fül észleli, hallhatóvá válik. Izé. Aki alaposabb tudományos magyarázatra vágyik, azt erre továbbítanánk. Aki nem bírja, hogy élete van Gogh füle nélkül menjen tovább, 2015-ben New Yorkban is találkozhat vele. Állítólag oda is elviszik majd. Mi a következő? Picasso szeme? Warhol lába? Amúgy csütörökön kezdődik a Design Terminálban a Budapest 3d Printing Days.


Hogy jön ehhez az egészhez Chomsky?

A sztárnyelvész-gondolkodó május 30-án adott elő a ZKM-ben a füles projekt kiállítás megnyitóján. Így.

Talán a Thészeusz-paradoxonról beszélt?

A füles projekt mögött van gondolat. Méghozzá Plutarkhosz híres dilemmája, a Thészeusz hajója. A kérdés az, hogy egy hajó, aminek minden egyes részét kicserélik újabb részekre, ugyanaz a hajó marad-e. Értik, szóval ez most van Gogh füle? Vagy mije? Frankenstein szörnyével van dolgunk? Folyamatosan cserélődünk? Mi vagyunk, akik gyerekként voltunk? Miért az a címe a műalkotásnak, hogy Sugababe?