Kínos és szürreális lett volna Putyin jelenléte Franciaországban

Fotó: ANADOLU AGENCY / SEFA KARACAN

-

Hollande a szíriai helyzet rendezésén kívül más eseményen nem akart találkozni Putyinnal. Ezért az orosz államfő inkább otthon maradt.


„Vlagyimir Putyin nem hajlandó eljönni Szíriáról tárgyalni, ez a lényeg. És ez az, amit sajnálok” – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a Europe1 rádiónak.

Az orosz elnök kedden elhalasztotta a jövő hétre tervezett párizsi látogatását, és megvárja, amíg François Hollande francia államfő talál erre új, számára alkalmas időpontot mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. A szóvivő azt is mondta, hogy a francia államfővel tervezett találkozón kívül más párizsi rendezvények is szerepeltek a programban – ezek egy orosz kulturális és vallási központ, illetve kiállítások megnyitásához kapcsolódtak –, de ezek kikerültek a napirendből, ezért Putyin úgy döntött, hogy lemondja párizsi útját.

A francia külügyminiszter szerint teljesen szürreális lett volna, ha a két elnök a jelenlegi szíriai helyzetben ezeken a rendezvényeken együtt jelenik meg. François Hollande köztársasági elnök tudatta Putyinnal, ha Párizsba látogat, akkor kész vele Szíriáról tárgyalni, más közös programon viszont nem akar részt venni vele, mire az orosz államfő inkább elhalasztotta az utat.

„Vlagyimir Putyin fokozta a bombázásokat Aleppónál, ezért úgy képzelem, hogy Párizsba jönni Szíriáról tárgyalni nagyon kínos lett volna számára” – mondta a francia külügyminiszter, aki szerint Moszkva elszigetelődött a nemzetközi színtéren.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) megvétózta azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnali beszüntetésére szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban. A testületben elbukott az orosz határozattervezet is.