Kinevezték Ukrajna új miniszterelnökét

Fotó: MTI/EPA / ROMAN PILIPEY

-

Volodimir Hrojszman eddigi házelnököt választotta meg ukrán parlament a kormányfői tisztségre, miután elfogadták Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök lemondását. Az új kormányban az „ideiglenesen megszállt területekkel és a belső menekültekkel” kapcsolatos kérdések kezelésére is létrehoztak egy minisztériumot.


A Petro Porosenko elnök mögötti tömörüléshez tartozó Hrojszman kinevezését 257 képviselő támogatta, 50 ellene szavazott a 450 fős törvényhozásban. A parlament egy szavazással döntött Jacenyuk lemondásának elfogadásáról és utódja megválasztásáról. A szavazáskor jelen volt Porosenko elnök, Jacenyuk viszont azután, hogy az ülés elején mondott tömör felszólalásában lemondása elfogadására kérte a képviselőket, távozott az ülésteremből.


A miniszterelnök első helyettese az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette Népi Fronthoz tartozó Sztepan Kubik lett, aki egyben a gazdaságfejlesztési minisztériumot is vezeti. Rajta kívül még öt helyettest neveztek ki a jelenlegi kormányfőnek.


Volodimir Hrojszman


Egy új minisztérium is létre jött „az ideiglenesen megszállt területekkel és a belső menekültekkel" kapcsolatos kérdések kezelésére, amelynek vezetője Vadim Csernis lett.

Arszenyij Jacenyuk kormányából az új kabinetben is posztján maradt a külügy-, a védelmi, a belügy-, az igazságügy-, a tájékoztatáspolitikai, valamint az ifjúsági és sportminiszter.

A pénzügyminiszteri tárca élén Natalja Jareszkót Olekszandr Daniljuk váltja az új, jelenleg 21 tagú kabinetben. A kabinetminiszter Olekszandr Szajenko lett, aki eddig a parlament elnökének titkárságát vezette. Az új infrastrukturális miniszter Volodimir Omeljan, az energetikai miniszter Ihor Noszalik, az agrártárca vezetője pedig Tarasz Kutovij lett. Az oktatási minisztérium élére Lilija Hrinevics, a kulturális tárcáéra Jevhen Niscsuk került.