Kinevezték Görögország első női miniszterelnökét

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-


A görög Legfelsőbb Bíróság vezetőjét, Vassziliki Tanut nevezte ki a görögországi átmeneti kormány élére Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnök csütörtökön, miután a Sziriza pártból kivált politikusok alkotta új párt, a Népi Egység (LAE) vezetője, Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter visszaadta a kormányalakítási megbízatást.

A hatvanöt éves Tanut várhatóan csütörtök este iktatják be, és így Görögországnak először lesz női miniszterelnöke. A beiktatást követően Tanu kijelöli a szeptemberi előrehozott választásokat előkészítő átmeneti kormányt, amely pénteken teszi le a hivatali esküt.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a baloldali Sziriza vezetője múlt csütörtökön jelentette be lemondását a kormányfői tisztségről, és előre hozott választások kiírását sürgette. A görög alkotmány értelmében a három legnagyobb parlamenti pártnak biztosítani kell a lehetőséget a kormányalakításra, ha a miniszterelnök egy évnyi hivatalban töltött időn belül lemond. Az alaptörvény azt is kiköti, hogy új választásokat legkorábban 21 nappal az átmeneti kormány felállítását követően lehet tartani, de legkésőbb 30 napon belül mindenképpen meg kell azokat rendezni.

Ciprasz lemondását követően a köztársasági elnök Vangelisz Meimarakiszt, az első számú görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia elnökét bízta meg kormányalakítással, akinek viszont nem sikerült a megadott három nap alatt koalíciós partnert találnia. Ezután a Sziriza pártból kivált Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter kapta meg a kormányalakítási megbízatást.

Az athéni államfői hivatalból kiszivárgott hírek szerint az államfő szeptember 20-ra írja majd ki az előre hozott parlamenti választásokat.