Kinek kell az MSZP?

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor / VS.hu / Zagyi Tibor

-

Senki nem számított ekkora bukásra az MSZP-nél, pedig az előjelek végig kedvezőtlenek voltak. Szanyi ilyen pártnak már nem is akar az elnöke lenni. Merre tovább magyar szocialisták? A kérdésre a szombati választmányi ülés után talán már lesznek valamiféle válaszok.


Az MSZP nemhogy a győzelemre nem készült, a közvélemény-kutatási adatok alapján annak is örülhetett volna, ha a Jobbikot megveri. A választás előtt a VS-nek nyilatkozó szocialisták azt várták, legalább úgy szerepelnek, mint 5 éve, vagyis elérik a 17 százalékot. Ez sem jött be. Kevesebb mint 11 százalékot szereztek, ilyen rossz eredményt csak a rendszerváltáskor értek el.

Az eredmények még a legpesszimistább szocialistákat is meglepték, sokan még hétfőre se tértek magukhoz, a kritikán aluli teljesítmény információink szerint komoly feszültséget okozott a párton belül. Gúr Nándor elnökségi tag szerint az lehetett a hiba, hogy „nem volt túl jó a párt belső kommunikációja”.

Az országgyűlési választás után Mesterházy Attila nem mondott le, azzal érvelt, három választásra kaptak felhatalmazást. Vasárnap előtt beszéltünk szocialistákkal, akik akkor azt mondták, a választás eredménye nem befolyásolja érdemben Mesterházy pozícióját.

Tévedtek. Teleki László elnökségi tag a VS-nek azt mondta, jól időzítettek, mostanra ugyanis kiderült, hogy a korábbi kormányváltó összefogás résztvevőinek mekkora a támogatottsága külön-külön.

Itt látják a pontos számokat:

Forrás: Nemzeti Választási Iroda Forrás: Nemzeti Választási Iroda

Azt viszont, hogy a szombati – sorsdöntőnek is nevezhető – választmányi ülésen elfogadják-e a pártvezetés lemondását, a parlamentben elkapott politikusok nem merték megjósolni. Józsa István még arra sem vállalkozott, hogy azt elmondja, ő hogy szavaz.

Elcsíptük Mesterházy Attilát is, aki nem akart nyilatkozni, annyit mondott, majd a választmány dönt. Ezt válaszolta arra a kérdésünkre is, indul-e újra az elnöki posztért.

Szanyi Tibor elnökségi tag reggel az ATV-ben arról beszélt, biztos benne, hogy a választmány elfogadja a vezetés távozását.

- A választás éjszakáján

Az, hogy Mesterházy Attila nem lemondott, hanem az elnökséggel együtt felajánlotta lemondását, a jelenlegi szabályok szerint azt jelenti, hogy egy több hónapig tartó alulról építkező tisztújítás kezdődne a pártban, amely lényegében az őszi önkormányzati választásra érne véget. Ez azonban azt a veszélyt is magában hordozza az MSZP számára, hogy nem tud időben közös jelölteket állítani a most igencsak megerősödött DK-val és az Együttel. (Persze van, aki úgy látja, a DK valójában nem erősödött meg, az eredmény – különösen a fővárosban – az MSZP elleni tiltakozásnak tekinthető.)

Lendvai Ildikó az esedékes teljes tisztújításról azt írta, a választmány csapdába került. Ha elfogadja a lemondást, az önkormányzati választásokkal egybeesik a teljes tisztújítás vége, ha viszont nem lép semmit, akkor a „a süket és vak párt képét” mutatják. Szerinte az is egy forgatókönyv lehet, ha átmeneti vezetést választanak. „Ha nem mutatunk életjeleket, mozgást,változást, mindenki elkönyveli: halottat ért a pofon. Nem szeretnék merő tapintatból és fegyelemből halkan, lábujjhegyen járkálni a saját kiterített testünk körül” – írta Lendvai Ildikó a Facebookon.

Teleki László bizakodóbb, szerinte nyárra befejeződhet a tisztújítás.

Mi van a nyúlon túl?

Nemcsak azt nem jósolta meg senki, Mesterházyt küldik vagy marasztalják, azt sem mondták meg, ők kit támogatnának. Szanyi Tibor  a reggeli tévéinterjúban arról beszélt, olyan rossz állapotban van most a párt, hogy nem lesz tolongás az elnöki posztért. Most már például ő sem indulna.

Az „állandó kihívóként”/állandó következő elnökjelöltként emlegetett Botka állítólag nem hagyná el Szegedet. A kérdést az is nehezítheti, hogy a párt elismerten igen nehéz anyagi helyzetben van.

Miután Hiller István volt elnök korábban azt mondta, szívesen részt venne a párt vezetésében, megkérdeztük, az elnöki posztért indul-e. A kérdésre nem válaszolt, de azt mondta, komplex programja van, de erről majd a szombati választmányon beszél.

Neki egyébként nem volt „kriptahangulata”, bár azt mondta, az alapokról kell újraépíteni a baloldalt, de az önkormányzati választásokat meghatározónak tartja. Úgy gondolja, akkor dől el, hogy az újjáépítésben az MSZP eszköz vagy cél.

Gúr Nándor szerint egyébként nem az a fontos, ki vezeti a pártot, hanem a program és a politikai tartalom. Arról is beszélt, a baloldal jelenlegi szereplői külön-külön nem tudnak változtatni a helyzeten, az összefogás újabb esélyeiről a szombati választmányi ülés előtt nem akart beszélni.

- Gúr Nándor értékel Egy – a pártvezetéssel kritikus – MSZP-s politikus szerint sem a DK erősödött meg, ezek inkább az MSZP elleni protesztszavazatok voltak. Szemben több párttársa értékelésével, szerinte Mesterházy taktikázik azzal, hogy nem mondott le. Ha csak az elnök mond le, nincs egy hosszú, alulról jövő tisztújítás. A Lendvai Ildikó által vázolt forgatókönyvet reálisnak tartja,  (azt, hogy a választmány bepánikol az önkormányzati választás előtti „felfordulástól”), ezért szerinte nem azt a kérdést kell feltenni, hogy az elnökség megy vagy marad. Egy átmeneti vezetéssel lehetne megoldani a problémát, akinek viszont azonnal el kell kezdeni tárgyalni a DK-val és az Együtt-el a baloldal újraformálásáról.

Back to Összefogás

A vasárnapi választás előtt volt szocialista, aki abban bízott, le tudják rázni a többi baloldali pártot, nem lesz összefogáskényszer. Most minden megszólaló szavaiból ennek ellenkezője süt.

Tukacs István szocialista politikus például azt mondta, „rosszul teszi az MSZP, ha a belső ügyei intézésével foglalja el magát, és nem azzal, hogy az önkormányzati választásokra partnere lesz egy erős, demokratikus szövetségnek, amely helyenként le tudja váltani a Fideszt.”

Tukacs István mellett az összefogásról beszélt Józsa István is, akitől megkérdezték, Horváth Csaba-e még a főpolgármester-jelölt. Azt mondta, az MSZP-é igen, de egy széles összefogás kell Budapesten. Ami a gyarkolatban azt jelenti, hogy nem Horváth Csaba lesz a jelölt, hiszen őt sem az Együtt-PM, sem a DK nem tudja elfogadni. Egy név nélkül nyilatkozó szocialista szerint ilyen eredmény után nem lehet Horváth Csabával nekivágni, szerinte ezt neki is éreznie kell. Próbáltuk kideríteni, hogy érzi-e, de egyelőre nem akart erre reagálni.

Megkérdeztünk egy DK-s politikust, hogy a fővárosi eredmény után akarják-e ők diktálni a tempót, de azt mondta, „szerények lesznek”. (Ezt ismételgette pár órával korábban a párt újdonsült EP-képviselője, Molnár Csaba is.) A DK a napokban arról beszélt, egy még szélesebb összefogásra van szükség, ez az álláspont nem változott. Az Együttnél a napokban foglalkoznak azzal, mi legyen a fővárosban. A tárgyalások egyelőre nem kezdődtek el, az MSZP választmányi ülését például biztosan kivárják.