Kínaiak süllyesztették el a vietnami halászhajót

Fotó: AFP / HOANG DINH NAM

-

Vietnam egy halászhajója elsüllyesztésével vádolta meg Kínát csütörtökön.


A tízfős legénységű halászhajó még szeptember 29-én süllyedt el, miután egy kínai hajó orral belecsapódott. Az eset a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelében történt – mondta egy helyi tisztviselő. A konfliktusról azért csak most számoltak be a hatóságok, mert a hajótörést szenvedett halászok két napja tértek vissza Vietnamba az őket megmentő halászhajó fedélzetén.


A tisztviselő elmondása szerint az idén több mint 20 vietnami halászhajót támadtak meg a kínaiak.

Dang Dung, az elsüllyesztett hajó kapitánya közölte, a kínaiak alvás közben támadtak rájuk. A hajójuk oldalába orral belecsapódott a kínai hajó, majd öt kínai férfi ugrott a fedélzetre. A kapitány elmondása szerint a késsel felfegyverkezett férfiak elvitték a hajó navigációs készülékeit, a halászeszközöket és a zsákmányt. A vietnami hajó a támadás után tizenkét órával süllyedt el, a kapitány és legénysége négy órát töltött a nyílt tengeren, míg egy másik vietnami bárka megmentette őket.A kínai olajfúró torony korbácsolta fel az indulatokat

A Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein többször fordultak elő összetűzések a rohamosan terjeszkedő Kína és más, a területekre jogot formáló délkelet-ázsiai országok között. Kína és Vietnam kapcsolata azután romlott meg igazán, hogy tavaly májusban Kína olajfúró tornyot vontatott a vitatott Paracel-szigetek közelébe. A szigeteket mindkét ország a sajátjának tekinti, és jogot formálnak a terület ásványkincseinek kiaknázására.

Az olajfúró torony építésének megkezdésére válaszul Vietnam halászflottájával próbálta akadályozni a munkálatokat, ami a két fél közti kisebb tengeri összetűzéshez vezetett. A hetekig tartó viszály mindkét országban feltüzelte a nacionalista indulatokat, ami Vietnamban több kínai nemzetiségű ember életét követelő véres tüntetésekig fajult. A kínai fél a nyári tájfun veszélyeire hivatkozva júliusban abbahagyta a fúrótorony építésének munkálatait.