Kínai tudósok: itt az eddig megfejtett legnagyobb állati genom

Fotó: Wikipédia

A genetikusok a vándorsáska genomját fejtették meg. Az új információval hatásosabban küzdhetünk az éhínséget okozó rovar ellen.


A kínai kutatócsoportnak Lö Kang vezetésével sikerült a genomot, vagyis a DNS-ben kódolt teljes örökítő információt megszerezni. A rovar genetikai kódja feltűnően nagy. A vándorsáska génjeinek nagy csoportjai kapcsolatosak a hosszú távú repüléssel, a növényevéssel és az élelem megemésztésével - tették közzé a Nature Communications tudományos lapban.

Sok az ismétlődő, mobil, úgynevezett felcserélhető DNS-elem is, amelyet az evolúció elhagyott, ezek részben megmagyarázzák a genom nagy méretét. A vándorsáskát egyelőre intenzív és káros vegyi rovarölő permetezésével lehet csak hatékonyan irtani.


A bibliai gonosz

A szinte kizárólag fűfélék levelét rágó rovar mindig is veszélyeztette az ember élelmét. Egyetlen nap alatt a testsúlyának megfelelő mennyiséget képes elfogyasztani - ez arányosan 60-100-szorosa annak, amennyit az ember eszik. A földművelés születése óta az ember az egyik legpusztítóbb természeti katasztrófának tartja a sáskajárást - a Biblia és a Korán is az éhínségek vagy háborúk okozóját látta benne.

A dokumentált sáskajárások közül az egyik legnagyobb az 1988-as volt, amikor sáskák milliárdjai özönlötték el 60 ország 29 millió négyzetkilométerét, Afrikából indulva átrepülték az óceánt, és a karibi térséget is megfertőzték.

A sáska nem jár egyedül

Egy korábbi tanulmány olyan biomechanikai folyamatot fedezett fel, amely rajzásra készteti a rovart. A sáska általában egyedül mozog, de szerotonin örömhormon termelődik az agyában, ha néhány példány lökdösődése arra ösztönzi, hogy csapatba verődjön, és tömegesen induljon táplálékot keresni. Ahogy rajzási üzemmódba kapcsolnak, zöld színük ragyogó sárgába fordul és izmaik megduzzadnak, hogy képesek legyenek a hosszú repülésre.