Kínai tőkét várnak a LOT-ba

Fotó: Imaginechina / Chen kang

-

Ha lesz járat, lesz turista is.


A LOT lengyel légitársaságnak stratégiai befektető partnerre van szüksége, és megvan rá a lehetőség, hogy az Air China kisebbségi részesedésre tegyen szert a cégben – jelentette ki Jarosław Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes pénteken a kínai Szecsuan tartomány fővárosában, Csengduban.

A tudományos és felsőoktatási miniszteri posztot is ellátó lengyel miniszterelnök-helyettes a szecsuani egyetem és a tartományi kormányzat vezetőivel folytat tárgyalásokat Csengduban. Kifejtette, hogy a kínai tartományi főváros és Varsó közötti légi összeköttetés létesítése megnyitná Európát Szecsuan tartomány előtt.

Nagy lehetőségeket lát a turizmus fejlesztésében is a lengyel miniszter. „Az idén mintegy 60 ezer kínai turista látogatott Lengyelországba, miközben Csehországba 300 ezer” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a különbség egyértelműen a Csengdu és Prága között meglévő légi összeköttetéssel magyarázható.

Lengyelország és a kínai tartomány közötti kapcsolatokat már csak azért is érdemes lenne tovább mélyíteni – fejtette ki –, mert vasúti cargoösszeköttetés már létesült a lengyelországi Łódź és a 80 milliós kínai tartomány fővárosa között. „Nemrég született megállapodás a vasúti cargokapcsolat járatszámának megnégyszerezéséről jövőre” – mutatott rá.