Kínai katonák szálltak partra Jemenben

Fotó: AFP / MOHAMMED HUWAIS

-

A jemeni Ádenben egyre hevesebbé váló harcok közepette megkezdődött a külföldiek kimenekítése. Az akció biztonságáról a kínai hadsereg katonái is gondoskodnak. A harcokban legalább 44-en haltak meg.


Több tucat külföldi katona szállt partra Áden kikötőjében, akikről az RT, orosz állami hírügynökség kiderítette, hogy a kínai hadsereg egységei. Az értesülések szerint a katonák az Ádenben élő kínai állampolgárok kimenekítését fedezték, azonban még nem sikerült mindenkit kijuttatniuk a városból. A kínai katonák szaúdi és egyiptomi hajókról szálltak partra.



A kínaiak mellett az oroszok is evakuálják az állampolgáraikat a harcmezővé vált városból. Miután találat érte az orosz konzulátust, Moszkva két repülőgépet küldött a térségbe, hogy a szaúdiak segítségével mintegy 150 orosz állampolgárt menekítsenek ki. Bár szerdára tervezték az akciót, a sűrű harcok és a Szaúd-Arábia által elrendelt légzár miatt az orosz gépek csak csütörtökön szállnak le Szanaában, Jemen fővárosában. Az MTI úgy tudja, a harcokban eddig legalább 44-en vesztették életüket, közülük 18-an civilek.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció, melyhez összesen kilenc ország csatlakozott, márciusban indított katonai offenzívát a síita húszi felkelők ellen. A felkelők véres harcokat vívnak az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erők ellen, a koalíció légi csapásai ellenére a húsziknak sikerült az ellenőrzésük alá vonni Áden belvárosát is. A felkelők, akik állítólag még tankokat is bevetettek, azt mondják, hogy már a város 90 százalékát ellenőrzik.



A Szaúd-Arábia támogatását élvező Hádi elnök egy héttel ezelőtt kénytelen volt Rijádba, Szaúd-Arábia fővárosába menekülni.