Kínai elnök Hongkongban, az ellenzékiek fogdában

-

Hongkongba érkezett csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnök a volt brit gyarmatnak az anyaországhoz való visszatérése 20. évfordulóján megrendezendő ünnepségekre, amelyeket szigorú biztonsági intézkedések kísérnek a várható ellenzéki tüntetések miatt. Az intézkedések részeként a rendőrség már szerda este őrizetbe vett számos demokráciapárti ellenzékit „a közrend megzavarásának” vádjával.


A három napra érkező Hszi Csin-pinget a repülőtéren és az utcákon hongkongi és kínai zászlókat lengető, Peking-párti emberek fogadták. „Nagyon örülök, hogy kilenc év után ismét Hongkongban lehetek. Hongkong mindig kedves volt nekem” - jelentette ki az elnök, miután kiszállt a repülőgépből.

Két méter magas, vízzel megtöltött tartályok alkotta fallal vették körbe a konferencia- és kiállítási központot és azt a két szállodát, amelyben Hszi Csin-ping és felesége megszáll. A városban több utat lezártak a közforgalom előtt.

Már szerda este őrizetbe vettek legalább 26 ellenzékit, mert tüntetést rendeztek annál a szobornál, amelyet Peking ajándékozott Hongkongnak az 1997-es visszatéréskor. Köztük van Joshua Wong és Nathan Law, a Demosisto párt vezetői. A párt szerint Peking nem tartja be azt az 1984-es brit-kínai megállapodást, amelynek értelmében a visszatérés után 50 évig szavatolnia kell a terület autonómiáját, egyebek között azt, hogy lakosai maguk jelölhessék és választhassák meg kormányzójukat. A szűkített választójoggal idén márciusban megtartott kormányzóválasztást a Peking által támogatott Carrie Lam nyerte meg, aki szombaton, az ünnepségek fénypontján veszi át tisztségét. A kéttucatnyi ellenzéki őrizetbe vétele ellenére több tüntetés várható a következő napokban.