Kínában kicsit jobban kell félni a vihartól

Fotó: AFP / JAY DIRECTO

-

Miközben nálunk a tegnapi vihar miatt tört ki pánik, Kínában tájfunok miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést, bezárták az iskolákat, valamint visszarendelték a hajókat a kikötőkbe a déli és keleti partvidéken.


A legfrissebb hírek szerint a Linfa nevű tájfun a Dél-kínai-tenger felől érkezve, óránkénti 130 kilométeres széllökések kíséretében csütörtökön csapott le Kína déli partvidékére. Egy másik trópusi ciklon, a Csan-Hom, amely kelet felől érkezik, pénteken éri el a szárazföldet, és várhatóan hatalmas hullámokat fog korbácsolni Fucsien és Csöcsiang tartomány partjainál. A meteorológusok szerint a Csan-Hom szupertájfunná fejlődhet.

A heves felhőszakadásokkal sújtott Kuangtung tartomány 15 megyéjében bezártak az általános és középiskolák. A helyi lakosoknak azt javasolták, hogy három napra elegendő élelmet tartalékoljanak, hogy átvészeljék az ítéletidőt. A térségben csaknem 15 ezer hajót hívtak vissza a kikötőkbe, Sanghaj pedig déli irányú vasúti forgalmának átmeneti leállításáról döntött.

A keleti területeken már megkezdték az emberek evakuálását. A partokon gyakrabban járőröznek a katonák, illetve megfigyelő csoportokat küldtek a helyszínre, hogy a károk feltérképezése után mielőbb megkezdődhessen a kárfelszámolás.

A leghevesebb esőzésre helyi idő szerint péntek este, illetve szombaton számítanak a meteorológusok, a lehullott csapadék nagysága egyes helyeken elérheti a 40 centimétert is.