Kínában kémkedéssel gyanúsítanak egy amerikai nőt

-

Kémkedés gyanújával vizsgálódnak egy amerikai nő ellen a kínai hatóságok – jelentette be a pekingi külügyminisztérium kedden, néhány órával Hszi Csin-ping államfő egyesült államokbeli látogatása előtt.


Hung Lej kínai külügyi szóvivő közölte, hogy Sandy Phan-Gillis ellen „a kínai nemzetbiztonság veszélyeztetése" miatt folytatnak eljárást „az illetékes kínai hatóságok". A nő együttműködik a hatóságokkal, jó egészségben van, és eddig legalább hatszor látogathatták meg az amerikai konzuli szolgálattól – mondta keddi sajtóértekezletén a szóvivő.


Nem sokkal korábban a texasi Phan-Gillis családja közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a nőt nagyjából hat hónapja tartják őrizetben Kínában kémkedés és államtitkok eltulajdonításának gyanújával.

Állításuk szerint a részben kínai származású nő egy houstoni kereskedelmi delegáció tagjaként utazott Kínába márciusban, és akkor vették őrizetbe, amikor Makaó területére akart belépni. Korábban házi őrizetben tartották, de múlt szombaton fogdába szállították. A család arra panaszkodott, hogy a nő egészségügyi problémákkal küzd.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy tudomása van a Sandy Phan-Gillis elleni eljárásról, és figyelemmel kíséri a helyzetet. Azt is megerősítette, hogy a nő konzuli segítségben részesült.

Az esettel kapcsolatos nemzetközi híradások kiemelték, hogy Phan-Gillis fogva tartása alig néhány órával azelőtt jutott nyilvánosságra, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök állami látogatásra érkezik az Egyesült Államokba. A két ország kapcsolataiban az utóbbi időben feszültséget okoztak a kémkedési és adatlopási ügyek, bár elsősorban a titkos dokumentumok kibertámadások általi, nem pedig fizikai eltulajdonítása van napirenden.