Kínába is szállítana földgázt a Gazprom

Fotó: RIA Novosti / Astakhov Dmitry

-

Földgázszállításokról ír alá szándéknyilatkozatot az orosz Gazprom és a CNPC (China National Petroleum Corporation) kínai állami olajipari konszern Vlagyimir Putyin elnök héten kezdődő pekingi látogatása alkalmából - közölte hétfőn újságírókkal Jurij Usakov elnöki tanácsadó.


Az elnöki tanácsadó tájékoztatása szerint egyelőre nem várható, hogy szerződést kössenek a szibériai földgáz Kínába szállításáról, de "intenzív tárgyalások" vannak folyamatban.


Tavaly a Gazprom 2019-től évi 38 milliárd köbméter kelet-szibériai földgáz kínai szállítása mellett kötelezte el magát, ami nagyjából megegyezik a Németországnak szállított földgázmennyiséggel. Tervbe van véve emellett egy cseppfolyósföldgáz-terminál építése is az ázsiai piac ellátására Vlagyivosztok kikötővárosban.

Oroszország a romló európai kereskedelmi kapcsolatainak ellentételezésére Ázsiában keres piacot földgázszállításainak. Vlagyimir Putyin a második világháború csendes-óceáni befejezésének 70. évfordulójára rendezett ünnepségekre látogat Pekingbe.