Kína új Selyemutat épít – Magyarországgal együtt

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

-

Folytatják a kapcsolatok fejlesztését, mélyítik az együttműködést, ápolják a kölcsönös bizalmat – ilyen és ehhez hasonló frázisok olvashatók a szombaton lezajlott magas szintű kínai-magyar tanácskozások után kiadott közleményből. Konkrét üzleti megállapodásról nem számoltak be a felek, de a 21. századi Selyemút létrehozását célzó egyezséget elsőként Magyarországgal írták alá.


A tények azt mutatják, hogy korábban sosem volt olyan jó és hatékony Magyarország és Kína együttműködése, mint most – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten, miután tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel. Szijjártó szerint a szuverén magyar külpolitikának továbbra is kiemelt célja, hogy Kína európai gazdasági terjeszkedésének kiindulópontja és regionális központja legyen Magyarország.

Ebből a szempontból különösen lényeges a Budapest-Belgrád vasútvonal, amelynek felújítása menetrend szerint halad, a kínai, a szerb és a magyar kormány pedig hamarosan Budapesten egyeztet a második félévi tervekről – közölte a magyar külügyminiszter. Hozzátette: a magyar és a szerb megvalósíthatósági tanulmány elkészült, a kínai kormány ezeket már véleményezte, és június 30-ig kell egységes megvalósíthatósági tanulmányt készítenie ezek alapján.

A külügyminiszter kifejtette: a magyar-kínai gazdasági együttműködés sikerét bizonyítja, hogy tavaly rekordot döntött a Kínába irányuló magyar export, amely 8 százalékos növekedéssel elérte a 2,2 milliárd dolláros értéket. A magyar exportot az élelmiszeripar húzza, ezen ágazatban a Kínába irányuló export az idei év első három hónapjában a hétszeresére nőtt a tavalyi időszakhoz képest, és jelenleg is tárgyalnak a kínai hatóságokkal több élelmiszer-ipari termék exportengedélyéről. Ami a Magyarországon jelenlévő kínai beruházásokat illeti, ezek összértéke meghaladta a 3,5 milliárd dollárt, és több kínai nagyvállalat regionális központja van az országban.Az elmúlt években valóban volt fejlődés, ám a VS.hu által kigyűjtött adatokból az látszik, hogy más országokhoz képest még mindig nagyon alacsony Kína részesedése, főleg, ami a vállalati szektorban való tulajdonlást illeti.Szijjártó mindenesetre közölte, hogy a kétoldalú együttműködés fejlesztésének jót tesz a Budapest és Peking közötti közvetlen légi járat, amelyet május elsejei indulása óta már több mint négyezer utas vett igénybe. Tavaly Kínából több mint 90 ezer turista érkezett Magyarországra, és az év első három hónapjában 16 százalékkal nőtt a turisták száma.


Mit írtak alá?

A két miniszter a sajtótájékoztató előtt egyetértési nyilatkozatot írt alá arról, hogy kormányaik mindent megtesznek a Selyemút gazdasági övezet és a 21. századi tengeri Selyemút létrehozásáért. (Erről bővebben itt olvashat.) Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány értékelése szerint ez a világkereskedelem egyik legjelentősebb koncepciója, és a kétoldalú együttműködés jelentőségét és minőségét mutatja, hogy Kína elsőként Magyarországgal kötött megállapodást e projekt megvalósítására.

Vang Ji hangsúlyozta: Magyarország és Kína viszonya most van eddigi története legjobb korszakában. Méltatta a magyar kormány keleti nyitás politikáját, egyúttal jelezte, hogy országa jobban nyit a Nyugat felé, és a kétoldalú szilárd bizalomnak köszönhetően Magyarország hídszerepet tölthet be a Kína és az EU közötti kapcsolatépítésben.

Vang Ji felidézte: korábban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és mint mondta, a vele folytatott eszmecsere megerősítette a két ország közötti kölcsönös bizalmat. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője korábban azt közölte, hogy a találkozón Orbán Viktor a folyamatosan bővülő magyar-kínai politikai és gazdasági együttműködést méltatta. A tanácskozáson a felek megállapodtak, hogy folytatják Kína és Magyarország kapcsolatainak fejlesztését, és ennek érdekében hosszú távra szóló, konkrét egyezmények megkötése várható.

Júliusban Budapesten ülésezik a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság.