Kína: Trump tudatlan és naív

Fotó: MTI/EPA / Ritchie B. Tongo

-

Tudatlannak és naivnak nevezte hétfőn egy hivatalos kínai lap Donald Trumpot, amiért a megválasztott amerikai elnök egy hétvégi interjújában a Tajvan és az Egyesült Államok közötti viszony felülvizsgálatát javasolta, és megkérdőjelezte az "egy Kína" elvet.


"Minden bizonnyal sokakat meglep, hogy az új amerikai vezető mennyire ízig vérig üzletember, (.) de a diplomácia terén tudatlan, mint egy gyerek" - írta hétfőn vezércikkében a Kínai Kommunista Párt (KKP) által ellenőrzött The Global Times című újság. Az írást jegyző pekingi egyetemi tanár, Li Hajtung szerint a republikánus politikus "vállalkozóként azt hiszi, teljesen normális dolog üzletelni, de nem fogja fel, hogy a tajvani kérdés Kína számára nem üzlet".

A tajvani kérdés nem alku tárgya - hangsúlyozta. Li szerint Trump értésére kell adni, "milyen komoly problémáról van szó, és nyomást kell rá gyakorolni".

Peking Tajvant az "egy Kína"-politika értelmében saját elválaszthatatlan részének tekinti, ennek az álláspontnak az elismerését és tiszteletben tartását pedig a vele való normális diplomáciai viszony előfeltételéül szabja.

A megválasztott amerikai elnök a Fox televízióban vasárnap este fejtette ki azon véleményét, miszerint az amerikai-kínai kapcsolatokat több mint három évtizede meghatározó, úgynevezett "egy Kína"-politika nem szükségszerűen szolgálja az amerikai érdekeket.

„Teljesen tisztában vagyok az egy Kína-politika mibenlétével, de nem értem, miért kell nekünk ragaszkodnunk ehhez" - mondta.

Pekinget előzőleg már az is felbosszantotta, hogy Trump Caj Jing-ven tajvani elnökkel beszélt telefonon. A megválasztott amerikai elnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem állt szándékában megsérteni a pekingi kormányt, ugyanakkor nem akarja, hogy Kína diktáljon neki.