Kína nem hagyja az észak-koreai atomfegyverkezést

-

A kínai külügyminiszter, Vang Ji a parlament éves ülésszakaszához kapcsolódó hagyományos sajtóértekezleten kijelentette, hogy Peking „megingathatatlan” a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésének előmozdításában.


Vang Ji kifejtette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankcióinak végrehajtását kötelességének tekinti Kína, ahhoz megvannak az eszközei. Viszont Vang a szankciókat csupán szükséges eszközként említette, elsődleges célként a térségbeli stabilitás fenntartását nevezte meg. Ennek érdekében – mondta – nem kell ragaszkodni a megrekedt hatoldalú tárgyalásokhoz, hanem csupán három, négy vagy öt fél is asztalhoz ülhetne.

Hangsúlyozta, hogy kormánya a leszerelés mellett ugyanolyan fontosnak tartja a koreai háborút végleg lezáró békeszerződés tető alá hozását, aminek hiánya – mint utalt rá – érthető aggodalommal tölti el Phenjant. A tárcavezető arra szólította fel az érintett feleket, hogy tartózkodjanak a feszültség fokozásától, helyette keressék meg a megfelelő megoldást a konfliktusra.

A Global Times című kínai lap kérdéseire, miszerint a két szomszéd, Kína és Észak-Korea viszonya szövetségnek tekinthető-e, és egy esetleges fegyveres konfliktus esetén Peking ugyanúgy Észak-Korea segítségére sietne-e, mint az 1950-es évek elején, a miniszter kitérő választ adott. Vang „a közös hegyekről és folyókról” beszélt, valamint a hagyományos barátságról, de utalt arra, hogy Kína nem szeretne atomfegyvert látni a szomszédságában, és egy esetleges konfliktus esetén a saját érdekeinek szem előtt tartásával lépne fel.