Kína feladta az egykepolitikát: két gyereket is lehet szülni

Fotó: XINHUA / Yang Le

-

Szakított az egykepolitikával a pekingi vezetés. A háttérben gazdasági okok állhatnak.


Minden házaspárnak engedélyezi Kína, hogy két gyermeket vállaljon – számolt be a Xinhua hírügynökség a Kínai Kommunista Párt ülésén született döntésről. A pekingi vezetés döntése komoly áttörést jelent, hiszen ez szakítást jelent az elmúlt 35 évet meghatározó egykepolitikával.

A lépésnek gazdasági háttere lehet: a kínai gazdasági növekedés lassulását ugyanis a kormány a belső fogyasztás növelésével igyekszik ellensúlyozni. Másfelől a túlnépesedésnél ma már aggasztóbbnak tűnik az, hogy csökken a munkaképes korú lakosság a világ legnépesebb országában. Tavaly már 3,71 millióval csökkent éves szinten a 16–59 éves korosztály létszáma, miközben az elöregedő társadalom problémája lassan az ázsiai országot is érinti. Az ENSZ becslései szerint 2050-re 440 millióra nőhet a 60 év felettiek száma.

A kínai munkaerő újratermelődésére az is negatívan hat, hogy egyre többen mennek egyetemre: 2000-ben például még 22 millió 18 éves kezdett dolgozni, tíz évvel később pedig csupán 15 millió. Ez pedig nemcsak Kína számára aggasztó, de az egész világon hatása lehet, hiszen értékessé, így egyre drágábbá válik a munkaerő – ez pedig megdrágítja a Kínában előállított termékek árát is.


Csökkenhet a munkaképes korú lakosság létszáma (forrás: Wikipédia)


Nem csak a gazdaságban járt azonban negatív következményekkel az egykepolitika. Az 1980 óta alkalmazott korlátozás nem várt – és nem is feltétlenül legális – következményeként jelentősen megnőtt a férfiak aránya a társadalomban. Száz lány születésére 120 fiú jut, amíg a világátlag 107. Ez hosszú távon visszavetheti a születések számát is.

A politika ennek ellenére sikeresnek tekinthető: Peking szerint 400 millió születést „akadályoztak meg”. Amíg a hetvenes évek elején még 4,77 volt a kínai nők termékenységi rátája, 2011-ben már csak átlagosan 1,64 gyermeket szültek. Ez persze arra utal, hogy az egykepolitika eddig sem volt teljes: az a városi lakosságot érintette.

Két évvel ezelőtt már ezen is enyhítettek. 2013 novemberében a pekingi vezetés azoknak a pároknak engedélyezte második gyermek vállalását, amelyeknek legalább az egyik tagja már egykeként nőtt fel. Ez akkori becslések szerint minden második kínai nőt érintett.

A Xinhua néhány napja írt arról, hogy a lehetőséget a pekingi párok fele használta ki. Legalábbis ennyien – 53 ezer pár – kértek engedélyt 2014 eleje óta arra, hogy második gyermeket is vállalhassanak. A húszmilliós kínai főváros ennek alapján úgy számolt, lakossága 2019-ig növekedhet, aztán pedig lassú csökkenésnek indul.Mao álma rémálommá vált

Kínában az ötvenes évek közepén engedélyezték a terhességmegszakítást, 1957-ben Mao Ce-tung akkori kínai vezető már egy családtervezési bizottság létrehozását vetette fel.

1975-ben fogalmazta meg a kínai vezetés a „Később, hosszabb, kevesebb!” jelmondatot. Vagyis arra biztatta a kínaikat, hogy később házasodjanak, hosszabb ideig várjanak a gyermekvállalással, és kevesebb utódot neveljenek.

1978-ban ennél radikálisabb lépésre szánták el magukat. 1980-tól csak egy gyermeket engedélyeztek a pároknak. Négy évvel később enyhítettek a szabályozáson. Azóta az etnikai kisebbségekhez tartozók, a falusiak, illetve azok a párok, ahol mindkét szülő egyke volt, két gyermeket is vállalhatnak.

A politika 1993-ra hozta meg gyümölcsét: ekkor kezdett lassulni a lakosság növekedése. Ehhez képest még tíz évet kellett várni arra, hogy betiltsák a szelektív abortuszt. Ennek a legsúlyosabb következménye az volt, hogy a kínai társadalomban kevésbé kívántnak számító lányokat vetették el.

Termékenységi ráta a világban

2,1-es arányszám kell a népesség fenntartásához, 1,3-asnál kisebb ráta esetén a népesség gyors fogyásnak indul, a magyarországi ráta jó ideje utóbbi körül mozog. (Forrás: Wikipédia)