Kína és Vietnam a tengeren ütközött

Fotó: AFP / HOANG DINH NAM / AFP / HOANG DINH NAM

-

A kínaiak szinte minden nap másik szomszédjukkal konfrontálódnak. Ezúttal egy vietnami hajó látta kárát az összecsapásnak.


Egy vietnami halászhajó elsüllyedt, miután összeütközött egy kínai hajóval, nem messze a mindkét ország által vitatott dél-kínai-tengeri területtől, ahova Kína nemrég egy olajfúrótornyot telepített. A dél-kínai-tenger különösen érzékeny terület, hiszen nem csak Kína és Vietnam, de több más szomszédos ország, köztük Japán is igényt tart egyes részeire. Az elsüllyed hajóval kapcsolatban is megy az egymásra mutogatás. A vietnami partiőrség szerint a halászhajót negyven kínai hajó vette körbe, mielőtt elsüllyedt volna. A kínai állami tévé szerint viszont a vietnami fél provokálta ki az ütközést. A kínaiak tegnap a japánokkal kerültek összetűzésbe, erről itt számoltunk be részletesen.


Konfliktusok a Dél-kínai-tengeren


De miért kell mindenkinek ez a tenger?

A tenger hovatartozása eddig nem sok mindenkit érdekelt, tekintve, hogy pár kopár korallszirten kívül semmi értékes nincs ott. Ám miután felmerült, hogy esetleg szénhidrogének találhatók a tenger alatt, rögtön mindenki azt kezdte bizonygatni, már az őskorban hozzá tartoztak a zátonynak is alig nevezhető képződmények. A szénhidrogének mellett a tenger alatti bányászat jövőjébe vetett hit és a világ legforgalmasabb tengerhajózási útvonala feletti ellenőrzés szintén felértékelte a területet. Az elmúlt évtizedben felhorgadt kínai nagyhatalmi ambíciók pedig a tenger felé tudnak a legkönnyebben levezetődni: ennek következménye a Japánnal szembeni konfliktus és a dél-kínai-tengeri mostani krízis is. A területet ráadásul nem csak Kína és Vietnam követeli magának, akad olyan része a tengernek, amelyet egyszerre hét ország vall sajátjának: Brunei, Indonézia, Malajzia, Vietnam, Kína és a Fülöp-szigetek.