Kína épít atomerőművet a briteknek

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

Sok pénzzel szállnak be a kínaiak, de ettől még nem lesz kevésbé vitatott a brit atomerőmű terve. A kínai elnököt nagy felhajtással fogadták Londonban.


Hszi Csin-pinget királyi pompával fogadták Nagy-Britanniában, ő pedig 30 milliárd font értékű üzletet készül tető alá hozni négynapos látogatása alatt. Többek között kínai közreműködéssel épülhet meg a 2025-re tervezett atomerőmű Hinkley Pointnál. Az erőművet a francia EDF a kínai állami tulajdonban lévő CGN céggel konzorciumban építené. Kína a költségek nagyjából 30 százalékát állná.

Az atomerőmű építése legalább hétéves késésben van, és a britek nagyon nehezen találtak befektetőket hozzá. Ráadásul nagyon sok bírálat is érte a projektet a környezetvédők részéről. Biztonsági szakértők a kínai érintettség nemzetbiztonsági kockázataira hívták fel a figyelmet.

A kínai elnök a brit uralkodó vendégeként érkezett a feleségével Londonba. Kedden a királyi lovas testőrség laktanyájánál II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg, valamint David Cameron miniszterelnök és kormányának több tagja fogadta. A laktanya felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a kínai vendéget. Hszi Csin-ping és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához, ahol az elnöki házaspár a hivatalos program végéig megszáll. Ilyen külsőségek közepette legutóbb Barack Obama amerikai elnököt fogadták Londonban 2011-ben.

II. Erzsébet királynő a kínai elnök és hitvese tiszteletére kedd este nagyszabású állami bankettet adott a Buckingham-palotában, 150 meghívott vendég részvételével. A bankett kezdetének idejére többezres tüntető tömeg vonult a palota elé; a tüntetők transzparensein Tibettel rokonszenvező, illetve az emberi jogok kínai helyzetét elítélő feliratok voltak olvashatók. Komoly feltűnést keltett, hogy a bankettről távol maradt Károly trónörökös és felesége. A Buckingham-palota erre nem adott hivatalos magyarázatot, de a BBC értesülése szerint a trónörökös ezzel akarta érzékeltetni, hogy ő is fenntartásokkal viseltet Kína emberi jogi gyakorlatával szemben.