Kína ellen tiltakozó taiwani diákok foglaltak el egy minisztériumot

Fotó: AFP / SAM YEH

-

Több száz tajvani diák behatolt pénteken Tajpejben az oktatási minisztérium udvarára, és tábort ütött, tiltakozva országuk Kínához való közeledése ellen, és sérelmezve azt is, hogy a tajvani történelemkönyvek Kína-barát nézeteket népszerűsítenek.


A tüntetők azt követelik, hogy fogadja őket az oktatási miniszter, akinek kifejthetik álláspontjukat. A rendbontások csütörtök este kezdődtek a környéken, és péntek reggel mintegy kétszáz diák behatolt a minisztérium udvarára, és további ötszázan tartózkodnak az épület közelében.


Az elmúlt hónapokban többször előfordult, hogy diákok tüntettek, és össze is csaptak rendőrökkel, tiltakozva Tajpej Kína-barát politikája ellen. A mostani rendbontásokat az váltotta ki, hogy egyikük a minap öngyilkos lett, miután egy demonstrációt követően letartóztatták.

A helyi média híradásai szerint a rendőrség azt az utasítást kapta, hogy ne lépjen fel a diákok ellen, és ne próbálja őket kizsuppolni az épület udvaráról.

Hírügynökségek szerint a diáktüntetésekből arra lehet következtetni, hogy a fiatalok körében nőtt a nacionalizmus, és ők még inkább tajvaniakként, és nem kínaiakként azonosítják magukat. Megfigyelők szerint a Napraforgó néven ismert diákmozgalom valószínűleg kulcsszerephez juthat a januári elnökválasztáson, és egy függetlenségpárti politikust juttathat hatalomra.

Tajvan a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló államként működik, miközben Peking az „egy Kína” elv alapján országa részének tekinti a szigetet. Tajvant (Kínai Köztársaság) a világon csak alig kéttucatnyi ország ismeri el. A Kínai Kommunista Párt kinyilatkoztatott célja az ország jövőbeli újraegyesítése.