Kína biztonságos ország, és még az Interpollal is összedolgozik

Fotó: AFP / Mark Schiefelbein

-

És azt is ígérik a 2022-es téli olimpiára pályázó pekingi szervezők, hogy az északisí-számoknak otthont adó helyszínre hamarosan gyorsvasúttal lehet majd eljutni, lényegesen csökkentve így az utazási időt.


Csang Csien-tung, a pályázati bizottság képviselője a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottságának pénteken zárult ötnapos látogatása végén ismételten hangsúlyozta: Peking már többször bizonyította, Kína nagyon biztonságos ország.


A kormányzat mindig nagy jelentőséget tulajdonított a terrorizmus elleni harcnak, és a 2008-as pekingi nyári olimpia óta még nagyobb a tapasztalatunk

– mondta Csang. Hozzátette: a pekingi rendőrség szorosan együttműködik a helyi biztonsági szervekkel, más államok szervezeteivel, valamint az Interpollal is. A kínai remények szerint Pekingtől északra, 200 kilométerre rendezik majd az északisí-számokat. Ide jelenleg három óra alatt lehet eljutni, ám már épül az a gyorsvasút, amely 50 percesre csökkenti az utazást.


A környezetszennyezéssel kapcsolatosan a szervezők jelezték: a 2008-as nyári játékok alatt sikerült megoldani a problémát, például a széntüzelésű gyárak bezárásával, illetve a gépjárműforgalom kötelező csökkentésével.

A pekingi kandidálást segíti a korábbi angol válogatott labdarúgó, David Beckham is, aki a kínai profi liga egyik nagykövete. Ő jelezte: tudja, hogy a kínaiak mennyire szeretik a sportot, és sok szerencsét kíván a helyszínkijelölő választás előtt.

A kínai főváros a kazah Almatival van versenyben a rendezésért, és ha nyer, az első város lesz, amely nyári és téli olimpiának is otthont ad.

A szemlebizottság egy hónapja járt Almatiban, és elégedett volt a látottakkal. A NOB július 31-én Kuala Lumpurban dönt a helyszínről.