Kína: az USA ne fenyegesse Phenjant

Fotó: DPA / Aude GUERRUCCI

-

Az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene Észak-Korea fenyegetésétől, ehelyett aktívabban kellene kivennie részét azokból az erőfeszítésekből, amelyek a Phenjan nukleáris és rakétatechnikai fejlesztései által keletkezett válság rendezésére irányulnak - mondta pénteken Kína washingtoni nagykövete.


Cuj Tien-kaj egy diplomáciai rendezvényen kifejtette: "Őszintén megmondom, az Egyesült Államoknak szerintem a mostaninál sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy e kérdésben hatékony nemzetközi együttműködés jöjjön létre". Washingtonnak tartózkodnia kellene az újabb fenyegetésektől Észak-Koreával szemben, többet kellene tennie azért, hogy meg lehessen találni a párbeszéd és a tárgyalások felújításához vezető utakat - tette hozzá a diplomata.

Kína mindenesetre a Phenjan elleni szankciókat illetően "sem többet, sem kevesebbet" nem fog tenni annál, mint amit az ENSZ BT határozatai előírnak - mondta Cuj Tien-kaj.

Az előző napon amerikai részről éppen Pekinget ösztönözték arra, hogy tegyen többet a válság megoldásáért. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter úgy vélte, Kínának érvényesítenie kellene a nyersolaj-szállítási embargót Észak-Koreával szemben. Szerinte az olajexport "nagyon erőteljes eszköz" lenne az észak-koreai magatartás megváltoztatására, de ezzel az eszközzel szinte kizárólag Kína tudna élni, mivel Észak-Korea teljes nyersolajigényét kínai importból fedezi. Tillerson kifejezte reményét, hogy Kína, amely világhatalom, saját hatáskörében meghozza ezt a döntést, ezzel is megpróbálva rászorítani Phenjant atomfegyver-fejlesztési programjának újragondolására és a párbeszéd elkezdésére.

James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön a japán hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetése során amellett foglalt állást, hogy az Egyesült Államoknak, Japánnak és Dél-Koreának erőteljes háromoldalú együttműködés révén kell demonstrálnia, hogy egységfrontot alkot az észak-koreai magatartással szemben.