Kína ajánlatot tett a Budapest-Belgrád-vasútvonal finanszírozására

Fotó: MTI/EPA / HOW HWEE YOUNG

-

Pekingben a miniszterelnök vezetésével tárgyal a magyar küldöttség.


Az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a kínai kormány a magyar-kínai kétoldalú együttműködést, ami Kínában a legmagasabb kategória – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben, az Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével folytatott tárgyalások után.

Orbán szombat délelőtt megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai államfővel, Li Ko-csiang miniszterelnökkel. A két kormányfő jelenlétében több megállapodás is született a két ország között.

Szijjártó azt mondta: Kínában azokat az országokat tartják számon átfogó stratégiai partnerként, amelyekhez fűződő kétoldalú együttműködésnek a legnagyobb jelentőséget tulajdonít a pekingi kormány. Ezzel a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok előtt újabb lehetőségek nyílnak.

A kormány megkapta a Budapest-Belgrád-vasútvonalra a kínai Eximbank finanszírozási ajánlatát, amely 20 éves lejáratú, 2,5 százalékos hitelkamatot előirányzó, dolláralapú hitelajánlat. Ha viszonylag gyorsan sikerül lezárni a tárgyalásokat, az őszi Kína-Közép-Európa miniszterelnöki csúcstalálkozóig – amely Budapesten lesz – elkészíthető a tenderkiírás is.