Kimutatták, hogy hamis kínai méz van egyes hazai mézkeverékekben

Fotó: Dino Giordano (CC-BY 2.0) / Dino Giordano (CC-BY 2.0)

-

Magyarországon forgalmazott, hamisnak minősült méz vizsgálati eredményeit küldte el az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih). Ezek alapján hamarosan lépéseket tehet a hivatal a hamisított kínai mézet tartalmazó termékek ellen


Az OMME a Méhészeti Nemzeti Program keretében évente több száz mézmintát ellenőriztet laboratóriumi vizsgálatokkal - olvasható az egyesület közleményében. Ezúttal az egyik brémai mézlaboratórium a Magyarországról származott európai uniós és nem uniós mézkeverék közül öt mintában mutatta ki a hamis kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült.


Egy új módszer megoldhatja a problémát

Az egyesület nagy reményeket fűz ahhoz, hogy egy nantes-i laboratórium akkreditáltatta mézre a mágneses magrezonancia vizsgálatot (NMR), amely egyszerre több mint 30 összetevő vizsgálatát teszi lehetővé. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal (autentikus referencia adatbázis), ez alapján választják ki a hamis mézeket. Az OMME már több magyarországi mézmintát is küldött Nantes-ba, a vizsgálat eredményeire még várni kell - mondta az MTI-nek az egyesület elnökhelyettese, Cserényi Péter.

Ugyanakkor a brémai laboratóriumban is folyamatban van az új módszer akkreditálása, és vállalták, hogy még az akkreditálási folyamat befejezése előtt elvégzik az NMR vizsgálatot a már náluk lévő mintákon – tette hozzá Cserényi. Az OMME elnökhelyettese szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó, pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.


Magyar, horvát, román, szlovák, francia, görög és német méhészek október 30-án tartottak tüntetést Brüsszelben, amelyen a Kínából az Európai Unióba irányuló mézimport szabályozásának szigorítását követelték.