Kimutatták az első ismert, szexuálisan átterjedt ebolavírust

Fotó: AFP / Richard Juilliart

-

Alighogy felfedezték, hogy a kórokozó 9 hónapig is kimutatható a spermában, kiderült az is, hogy fertőzni is képes.


A New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban jelent meg az a tanulmány is, amelynek szerzői kimutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebolafertőzést.

Egy libériai nő márciusban fertőződött meg a vírussal az után, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy gyógyult ebolabeteggel. A szakemberek mindkét személy vírusgenomját, illetve a vírusfertőzés lehetséges más forrásait tanulmányozva állapították meg, hogy ez az első ismert ilyen eset.

A nő és a férfi hat hónappal az utóbbi ebolafertőzése, illetve 155 nappal az után, hogy a beteget a vérvizsgálatok alapján vírusmentesnek nyilvánították, létesített védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. A férfi spermájában és a nő vérében talált ebolavírus genomja nemcsak teljességgel azonos volt, de különbözött az összes más nyugat-afrikai ebolatörzstől.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján tavalyi márciusi kitörése óta az ebolajárvány több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik. Múlt csütörtökön újabb sikerről számolt be a WHO: először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebolamegbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában. A veszély azonban nem múlt el: tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.