Kimondták: Oroszország bevetheti a hadseregét Ukrajnában

Fotó: AFP / RIA Novosti / Natalia Seliverstova / AFP / RIA Novosti / Natalia Seliverstova

Oroszország bevetheti hadseregét Ukrajnában, ha súlyosbodik a helyzet a szomszédos ország délkeleti részén - jelentette ki Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a Rosszija-1 állami tévé-csatornának.


A diplomata magyarázata szerint ezt a lehetőséget mindig fenntartják, de remélhetőleg nem lesz rá szükség. Csurkin emlékeztetett, az orosz Szövetségi Tanács az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel engedélyezte Vlagyimir Putyinnak, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Amennyiben az erőszakos cselekmények nem szűnnek meg, Oroszország kénytelen lesz a kérdésben összehívni az ENSZ Biztonsági Tanácsát - mondta Csurkin.

A NATO, a repülők

A héten a NATO megkezdte korábban bejelentett gyakorlatozását, az első amerikai csapat 150 katonával csütörtökön megérkezett Lengyelországba. Szerdán brit, holland és dán repülők is visszafordítottak arra repülő orosz bombázókat. Minderről részletesebben itt írtunk.

Az oroszok

Oroszország is hadgyakorlatba kezdett, csütörtökön az ukrán határ közelében, azután, hogy az ukránok offenzívát indítottak az oroszbarát szakadárok által elfoglalt kelet-ukrajnai városok visszaszerzésére. Az akciónak hét halottja volt. Miután azonban megkezdődött az orosz hadgyakorlat, az ukrán egységek leállították az akciót. A részletekről itt olvashat.