Kimondta a bíróság: éveken át hamisították egyik kedvenc üdítőnket

-

Jogerős ítélet született a régóta húzódó márkavédelmi perben: a Traubit hamisították.


A Traubisoda hamisításával vádolt három férfi (Salamon Berkowitz, a fia, Moses Berkowitz, valamint Szabó Gábor) ellen már 2010 óta folyt a büntetőper. Mint a Magyar Nemzet cikkében olvasható, a vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió palack olyan üdítőitalt állítottak elő, amely címkéjének, illetve flakonjának megjelenésével sértette az eredeti Traubi védjegyeit. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket.


Az évek során Berkowitzék több száz millió forinttal károsították meg a magyar államot, valamint magáncégeket, és rafinált trükkökkel jórészt megakadályozták, hogy a köz- és magántartozásokat behajtsák rajtuk, és a bíróság szerint folyamatosan mindent elkövettek azért is, hogy lassítsák az eljárást: egyszer például arra hivatkozva nem jelentek meg egy tárgyaláson, hogy a pászkaünnep miatt nem tudtak repülőgépet foglalni az Egyesült Államokból Budapestre.

Szabó Gábor ügyét időközben elkülönítették, tavaly februárban a Veszprémi Járásbíróság első fokon őt is elítélte társtettesként, folytatólagosan elkövetett áru hamis megjelölése, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.

Mint a Magyar Nemzet írta, a bíróság Salamon Berkowitzot 1,5 millió, a fiát pedig 750 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, társtettesként, folytatólagosan elkövetett áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt. Közös cégük ezenfelül 15 millió forintos bírságot kapott. Szabó Gábornak 150 ezer forintot kellett fizetnie. Mivel az ítéletek ellen senki nem fellebbezett, azok jogerőre emelkedtek. További részletek a Magyar Nemzetben.