Kimerült és ittas teherautósofőrök akadtak fenn az ellenőrzésen

-

Öt nap alatt 436 buszos és teherautós jogsértéssel találkoztak a rendőrök: gyorshajtás, pihenőidő be nem tartása, és sebességtúllépés voltak a leggyakoribb szabálytalanságok.


A február 15. és február 20. között végrehajtott TISPOL akcióban a rendőrök több mint 2264 tehergépkocsit és 139 autóbuszt ellenőriztek, közölte honlapján a rendőrség.

A Tispol Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálták.

Azonnali közlekedési korlátozást 16 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni.

Ebben a járműkategóriában vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 92 esetben, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 155 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 90 esetben intézkedtek.

A sofőrök ellenőrzése során 8 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 40 esetben a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet, illetve 83 jármű esetében a vezető túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzése során 7 esetben a jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt, míg a vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 7 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.