Kimentett vagyonok nyomába erednek Rogánék a brókertörvénnyel

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Fidesz képviselői abban látják a pénzügyi bűncselekmények ellenszerét, hogy nagyon széles körben elrendelnék a vagyonok zárolását. Teljes cégcsoportokat és magánvagyonokat is zár alá vennének, és az sem lenne kibúvó, ha átíratják más nevére a házat.


Benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelyet Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője hétfőn reggel úgy harangozott be: példa nélküli szigort vezetnek be a brókerbotrányok – Buda-Cash, Hungária Értékpapír Zrt. és Quaestor – miatt. Az Országgyűlés elé került szöveg valóban komoly szigort vezetne be annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni a pénzügyi cégek vagyonának kimentését.

Rogán és képviselőtársai a büntetőeljárási törvénybe illesztenének egy külön szakaszt. Ebben előírnák, hogy az 50 millió forintnál nagyobb kárt okozó bűncselekmények gyanúja esetén zárolni lehet a pénzügyi szolgáltató cégek – beleértve például a biztosítókat vagy nyugdíjpénztárakat is – vagyonát. Sőt, nem csak a bűncselekményben érintett cégekét, de az úgynevezett kapcsolt vállalkozásokét, vagyis teljes cégcsoportok vagyonát is.

A javaslat értelmében zárolni lehetne a céges vagyonokon túl a többségi tulajdonosok, cégvezetők, felügyelőbizottsági tagok és könyvvizsgálók magánvagyonát is, még akkor is, ha időközben már eladták részesedésüket vagy lemondtak a pozíciójukról. Nem úsznák meg a zárolást azok a vagyontárgyak sem, amelyeket a büntetőeljárás megindulása után ingyenesen, vagy „feltűnő értékaránytalansággal” átadnak közeli hozzátartozóknak.

A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy a pénzügyi szervezetek ügyében indult eljárásokban a vagyon zárolását nem a bírósági végrehajtók, hanem az állami felszámoló végzi, aki „köteles a vagyont a rendes gazdálkodás szerint kezelni”. A cég tulajdonosai és vezetői viszont innentől „nem hozhatnak a bűnügyi zárlat foganatosításával és céljával ellentétes döntéseket”. Rogánék törvényjavaslata már a kihirdetés másnapján hatályba lépne. Korábban maga Orbán Viktor miniszterelnök mondta, hogy házszabálytól eltérve – vagyis a lehető leggyorsabban – szeretnék tárgyalni a javaslatot, és kérik majd az ellenzéktől, hogy ehhez járuljon hozzá.

A Fidesz javaslatára a Demokratikus Koalíció azzal reagált, hogy az futni hagyná a brókerbotrány felelőseit. Megfeledkezik ugyanis a pénzintézeteket ellenőrző hatóságok vezetőiről és a konkrét vizsgálatokat végző felügyeleti munkatársakról - közölte az MTI-vel Kerék-Bárczy Szabolcs DK-s politikus.