Kimaradt a Budapesti Fesztiválzenekar az idei fővárosi költségvetésből

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

1992 óta támogatja a főváros a Budapesti Fesztiválzenekart. Tavaly 260 milliót kapott, idén azonban semmit. Bíznak benne, hogy tévedésről van szó.


A Fővárosi Közgyűlés február 17-én döntött Budapest 2016-os költségvetéséről, amelyből kimaradt a Budapesti Fesztiválzenekar, írja az Index. A BFZ 1983-ban alakult, a főváros pedig 1992 óta folyamatosan támogatja. A közgyűlés jegyzőkönyve szerint nem került szóba a Fesztiválzenekar, azaz a támogatás megvonását sem hozta senki szóba. Tavaly 260 milliót kaptak, ami a zenekar idei költségvetésének 8,5 százaléka lenne.

A BFZ igazgatóhelyettese, Erdődy Orsolya az Indexnek azt mondta, hogy bíznak benne, hogy ez csupán félreértés, ugyanis a támogatás megvonásának nem volt előjele. Annak visszaállításáról egyeztetnek még a fővárossal. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója pedig türelmet kér, mert az ügyben még nincs szerinte végleges döntés.

Az eredetileg Fischer Iván zeneigazgató és Kocsis Zoltán által alapított, és immár egyedül Fischer által vezetett, folyamatosan turnézó és itthon rendszeresen fellépő (többek között autista gyerekeknek "kakaókoncerteket" is adó, illetve a Midnight Music-kal a fiatalokat megcélzó) fesztiválzenekart a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon.