Kim Dzsong Unt térdig érő hóban, zsebre tett kézzel fotózták le

Fotó: AFP / YONHAP

-


Kim Dzsong Un a felkelő nap fényében zsebre tett kézzel, térdig áll a hóban. Ez látható azon a képen, amelyet a helyi média közölt az észak-koreai vezetőről. A hivatalos tájékoztatás szerint Kim Dzsong Un megmászta a szent helyként tisztelt Pektu-hegyet. Így tisztelgett apja, Kim Dzsong Il emléke előtt.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun arról számolt be, hogy Kim helyi idő szerint szombat reggel mászta meg az ország legmagasabb hegyét. A vezetőt több száz katonai vezető is elkísérte a túrára. A képet később közölte a KCNA hírügynökség.

„A Pektu-hegy megmászása olyan értékes szellemi táplálékot jelent, amely erőteljesebb, mint bármilyen nukleáris fegyveres (...) így lehet továbbvinni a Pektu forradalmi hagyományait” – mondta Kim Dzsong Un.

A kínai határ közelében található Pektu-hegy Észak-Korea legmagasabb, 2744 méteres csúcsa.

Kim Dzsong Il, az ország előző diktátora állítólag a hegyen született 1942. február 16-án. A történészek úgy vélik, hogy Kim valójában a Szovjetunióban látta meg a napvilágot. A hegy azért játszik fontos szerepet az észak-koreai történetírásában, mert a kommunista rezsimet megalapító Kim Ir Szen Korea japán megszállása idején itt egy gerillatábort hozott létre.