Kim Dzsong Un sem vesz részt a moszkvai parádén

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

Tudja, mi a közös Áder Jánosban és Kim Dzsong Unban? Egyikük sem megy Moszkvába, megünnepelni a második világháború végének hetvenedik évfordulóját - írja a Reuters.


"A döntés Észak-Korea belügyeihez kapcsolódik" - mondta a Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Az elemzők többsége azt várta, hogy az észak-koreai vezető megjelenik a moszkvai katonai parádén. A Reuters által megszólaltatott Yang Moo-jin Észak-Korea-szakértő szerint a látogatás megtörte volna az ország elszigeteltségét, nyomást helyezett volna Kínára és Dél-Koreára.Más elemzők szerint viszont a harmincas éveinek elején járó Kim nem egy olyan nemzetközi eseményét választ első útjaként, amelyen több államfővel kell osztoznia a pódiumon.

A május kilencedikei katonai parádén harminc államfő fog részt venni. A nyugati vezetők közül azonban sokan lemondták a megjelenést az ukrán konfliktus miatt. Angela Merkel például csak május tizedikén látogat Moszkvába, hogy megkoszorúzza az Ismeretlen Katona sírját.

Ugyancsak ma derült ki, hogy nem megy el az ünnepségre a szlovén és horvát elnök sem, a volt jugoszláv államok közül csak Szerbia és Bosznia-Hercegovina képviselteti magát legfelsőbb szinten. Magyarországot a moszkvai magyar nagykövet képviseli.