Kim Dzsong Un nem bír nyugton maradni, fenyegetőzik

Fotó: Getty Images / Cancan Chu

-

Észak-Korea könyörtelen csapásokkal fenyegette meg csütörtökön szomszédját, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat a két ország közös hadgyakorlatának közeledtével.


Észak-Korea az ország megszállása háborús próbájának minősítette az Ulchi Freedom Guardian kódnevű, hétfőn induló amerikai-dél-koreai katonai manővereket. Phenjan szerint a hadgyakorlat felér egy hadüzenettel. Kim Dzsong Unék figyelmeztették rá déli szomszédjukat, hogy a hadgyakorlat "rendkívül pontos csapásmérő eszközeik" látókörében helyezkedik el.

A KCNA állami hírügynökség közleményében hangoztatták, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kész szembeszállni az amerikai imperialisták bármilyen háborús módszerével, és elegendő ereje van megakadályozni egy nukleáris háborút, amit az Egyesült Államok idézne elő.

Műholdas felvételek szerint Észak-Korea növelni készül urántermelési kapacitását, hogy újabb katonai minőségű nukleáris anyagot halmozzon fel belőle - jelentette be Jeffrey Lewis, a kaliforniai Monterey-i Nemzetközi Tanulmányok Intézetének fegyverszakértője. A tudós hangoztatta, hogy Phenjan az elmúlt évek során megkezdte az ország déli részén fekvő Pjongszan üzemének felújítását, ahol az uránércet átalakítják. Az ott folyó készülődés azt sugallja, hogy Észak-Korea a szomszédos bánya kitermelésének bővítését tervezi. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmányban amerikai kutatók azt vetítették előre, hogy Phenjan kész az elkövetkező öt évben továbbfejleszteni nukleáris programját, amelynek révén 2020-ra már száz nukleáris fegyverrel rendelkezne.

A héten Dél-Koreába utazik Christine Wormuth, az amerikai védelmi minisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára. A tervek szerint megbeszélést folytat vendéglátójával, Han Min Ku nemzetvédelmi miniszterrel. A tárgyalások homlokterében szerepel majd a Dél-Korea és Észak-Korea határán húzódó demilitarizált övezetben, Padzsu város közelében a múlt héten történt aknarobbanás, amely súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Szöul a történtekért Észak-Koreát tette felelőssé, és megtorlással fenyegetőzött.

A dél-koreai fővárostól 50 kilométerre északra fekvő Padzsu közelében járőrözés közben ért robbanás egy dél-koreai egységet. Az aknát olyan területen telepítették, amelyet korábban megtisztítottak a hasonló robbanószerkezetektől.