Kim Dzsong Un megint tisztogat

Fotó: MTI/MTVA / Rodong Sinmun

-

Az észak-koreai vezető leváltott több magas beosztású tisztségviselőt a Dél-Koreával való viszony kiéleződése miatt.


Kim Dzsong Un észak-koreai vezető leváltott több magas beosztású tisztségviselőt, akinek köze volt a Dél-Koreával való viszony kiéleződéséhez. Az AP hírügynökség szerint ez arra utal, hogy Kim felelősnek tartja a leváltott tisztségviselőket a konfrontációért, amely általa nem várt súlyosságú lett, mielőtt tárgyalások útján megoldódott.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna, és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa az Északra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta akkor, hogy aknát telepített volna az övezetbe, de kilőtt egy lövedéket a dél-koreai hangszórók felé. Erre válaszul a dél-koreai hadsereg tüzérségi fegyverekkel lőtt északi területeket. Phenjan és Szöul hétfőn megállapodott a háborús veszély elhárításáról.

Kim Dzsong Un a kormányzó Koreai Munkapárt egy tanácskozásán üdvözölte a megállapodást, és kijelentette, hogy ez rendkívüli alkalom a katasztrofális Korea-közi kapcsolatok normalizálására – írta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, hozzátette azonban, hogy Kim leváltott több vezető tisztségviselőt. A hírügynökség nem közölte a leváltások okát, de elemzők szerint elképzelhető, hogy Kim azzal vádolja az illetőket: rosszul mérték fel Szöul válaszlépéseit az aknatelepítésre. Kim a párt központi katonai bizottságának ülésén kijelentette, hogy nem a tárgyalásoknak köszönhető a válság megoldása, hanem az észak-koreai fegyverek, ezen belül az atomfegyverek elrettentő erejének.