Kim Dzsong Un halállal bünteti, ha a környezetében valaki korrupt

Fotó: KCNA / KNS

-

Ez lehet az oka, hogy nem találják az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét. Dél-koreai források szerint Ri Jong Dzsilt kivégezték.


Az egyik forrás szerint Ri Jong Dzsil vezérkari főnököt a múlt héten végezték ki korrupciós és egyéb vádak miatt, nagyjából egy időben azzal, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az élén közös tanácskozást tartott a kormányzó Koreai Munkapárt és a katonai vezérkar.

Ri Jong Dzsil 2013 óta viselte e magas tisztséget, és januárig rendszeresen elkísérte Kim Dzsong Unt, amikor a vezető valamilyen hadgyakorlatot tekintett meg. A párt és a vezérkar közös tanácskozásán azonban már nem volt jelen, és nem volt ott a most vasárnapi eseményeken sem, amelyeken a sikeres műholdfelbocsátást ünnepelték. Az ünnepségeken részt vevő vezetők nevét sorolva a Rodong Szinmun című észak-koreai lap nem említette Ri Jong Dzsilt, hanem helyette Ri Mjong Szu tábornokot.

Egy idézett dél-koreai forrás szerint is Ri Mjong Szu - aki nemzetbiztonsági miniszter volt - lehet most már a vezérkari főnök Ri Jong Dzsil helyett. „Ri Jong Dzsil elvhű ember volt, így úgy tűnik, Phenjan ürügyeket keresett kivégzésének igazolására" - mondta a forrás, amely szerint az is előfordulhatott, hogy Ri Jong Dzsil ellenezte Kim Dzsong Unnak azt a nemrég óta tapasztalt gyakorlatát, hogy pártvezetőket nevez ki fontos katonai pozíciókba. Egyébiránt pedig összeesküdhettek Ri Jong Dzsil ellen a pártvezetésen belül is - tette hozzá ugyanez a forrás.

Nincs egy éve, hogy Kim Dzsong Un kivégeztette védelmi miniszterét.