Kilőtt a forint

-

A görög megállapodás hírére nyomban erősödni kezdett a forint: az euróval szembeni árfolyam 310-ig lódult. A múlt héten még 318 volt.


Egész éjjel zajló kimerítő tárgyalások eredményeként hétfőn reggel létrejött az egyezség az európai hitelezők és az athéni kormány között a Görögországot kisegítő újabb pénzügyi mentőcsomag feltételeiről. Ennek eredményeként Görögország marad az euróövezetben, igaz, ennek kemény feltételei vannak. Többek között adóemelés, nyugdíjcsökkentés és egy 50 milliárd euró értékű privatizációs alap, amely kvázi a hitelek fedezetéül szolgál.

Az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő által elfogadott feltételeket szerdáig még a görög parlamentnek is meg kell szavaznia, de úgy tűnik, a piacok most emiatt nem aggódnak: a megállapodás hírére az euró erősödött, és estek az euróövezet perifériáján lévő országok államkötvényhozamai. Az euró 0,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, megközelítve az 1,12-es szintet. Kora reggel 1,1140 körül alakult az árfolyama.

A tízéves olasz és spanyol államkötvények hozama 2,10 százalékra esett, ez több mint 1,6 százalékos csökkenés péntekhez képest. Az ugyanilyen futamidejű német papír hozama meredeken, több mint 5 százalékkal, 0,94 százalékra nőtt. Ezzel a két déli állam papírjainak a német Bundhoz viszonyított hozamfelára (spread) a hétfő reggeli bő 130 bázispontról 110 bázispont közelébe csökkent.

A forint árfolyama is meglódult: délelőtt 10-re már 310 Ft-ig erősödött az euróval szemben. A napot még 312,5 körül kezdte az árfolyam, onnan jött le 310 közelébe, de múlt hét szerdán még majdnem 319 forintot kellett adni egy euróért.